Fiul lui Sever Mureșan, cofondatorul Băncii Dacia Felix din Cluj, trăiește bine mersi în Sardinia, după ce a fugit de închisoare
Adrien Stephane Mureșan, unul dintre fiii omului de afaceri Sever Mureșan, originar din Câmpia Turzii și care a fondat, în anii 90, Banca Dacia Felix, este urmărit internațional, dar trăiește bine mersi în Italia.
Acesta a fost condamnat de Curtea de Apel Brașov la trei ani de închisoare cu executare, dar a fugit din România, înainte de pronunțarea sentinței.
Fiul lui Sever Mureșan a avut multe abateri pe linie rutieră. El a fost prins băut la volan și a primit 1 an și 2 luni de închisoare cu suspendare. În 2016, fără permis, s-a urcat la volan și s-a ales cu al doilea dosar. Atunci a fost condamnat la 1 an, 8 luni şi 20 de zile închisoare cu suspendare, muncă în folosul comunității la Administrația Națională a Cimitirelor și un termen de supraveghere de 4 ani.
Paharul s-a umplut în 14 aprilie 2021, când acesta avea 31 de ani. Tânăra beizadea s-a îmbătat și a intrat cu mașina în 12 autoturisme parcate pe o stradă din Brașov. Adrien Stephane Mureșan avea permisul suspendat, era beat și pe bancheta din spate polițiștii au găsit un bilet în care părea că-și lua adio de la viață și o sticlă cu alcool.
Fiind agresiv, acesta a fost internat la psihiatrie timp de 7 zile. La finalul procesului, a fost condamnat la 1 an, 3 luni și zece zile de închisoare cu executare, la care s-au adăugat pedepsele anterioare, în final având de executat 3 ani de închisoare.
Adrien Stephane Mureșan a profitat că, anterior, i-au fost ridicate restricțiile de călătorie și s-a făcut nevăzut. El a reușit să obțină ridicarea intredicției de a părăsi țara pentru a-și vizita mama bolnavă, aflată în Franța, dar a mers și în Kenya și Tanzania, iar apoi s-a ”evaporat” îchiar nainte de sentința finală.
Mureșan s-a stabilit în Sardinia, unde a cumpărat o casă și locuiește acolo cu soția și cei doi copii.
”M-am predat imediat în Italia, unde, după ce am fost verificat, procurorul și judecătorul au ordonat să fiu eliberat imediat, deoarece au considerat că nu există motive să stau închis”, a declarat Adrien Stephane Mureșan, conform Gândul.
El a stat trei luni închis la penitenciarul Codlea și crede că acea pedeapsă este suficientă.
Bărbatul a povestit că, în noaptea respectivă, băuse foarte repede o sticlă cu băutură, pe care o primise de ziua lui. Deoarece este sportiv și nu consumă alcool, și-a pierdut complet luciditatea, astfel încât a aflat din presă că s-a luptat cu autoritățile.
Adrien Stephane Mureșan susține că, la această oră, nu se ferește de nimeni și circulă liber, fără nicio restricție. El lucrează în Italia ca director în organigrama unei importante firme de construcții.
Fuga în Italia pentru a scăpa de pedepsele cu executare din România este deja folosită de mulți oameni bogați. În Peninsulă, judecătorii sunt mult mai relaxați cu aceste cazuri care s-au petrecut la mii de kilometri distanță și care nu au niciun efect asupra societății italiene.
Cine a fost Sever Mureșan, tatăl ”beizadelei” care a fugit de executarea pedepsei din România
Sever Mureșan s-a născut la Câmpia Turzii, județul Cluj, și a fost în tinerețe un tenismen, devenit ulterior om de afaceri.
În martie 1991, Mureșan a cofondat Banca Dacia Felix, a doua bancă privată românească. În primii ani, banca a atras depozite din partea populației, dar între 1993 -1995 a acordat credite neperformante, unele dintre ele către societăți la care era acționar chiar Mureșan. Cu 70% din plasamente fiind neperformante și cu o pagubă de ordinul sutelor de milioane de dolari, banca a trebuit să fie vândută unui grup israelian pentru a evita în primă fază falimentul. Mureșan a fost anchetat pentru înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, gestiune frauduloasă și abuz în serviciu, dar ancheta a trenat și în cele din urmă în 2005 a intervenit termenul de prescripție, și Mureșan a fost achitat, fiind însă obligat să plătească 100 de milioane de euro daune.
Între 1992 și 1994, realizează prin societățile SC SM Invest Holding SA, Astra Română Capital S.A.H. și Sita Investment A.G., investiții masive, astfel că, în cursul anului 1994, participarea acestor societăți la capitalul social al Băncii Dacia Felix ajunge la 68,89 la sută. Dar chiar dacă devenise în 1994 acționar majoritar al Băncii Dacia Felix, un an mai târziu, din cauza presiunilor politice pentru a se afilia partidului de guvernământ, ca sponsor electoral al PDSR, Sever Mureșan demisionează din Consiliul de Administrație. În anul 2000, Sever Mureșan a fost condamnat în Elveția la trei ani și șase luni de închisoare pentru dauna de 25 de milioane de dolari adusă Băncii Dacia Felix.
2 Comentarii
Justitia e oarba, dar nu asa de proasta incat sa nu stie ca banii sunt mai importanti decat dreptatea. Traiasca judecatorii si procurorii cu pensii speciale nesimtite la 45 de ani!
@ : ba lasa sa nu traiasca mult :))