Miercuri 18 Decembrie

FOTO - Rămășițele unei persoane, vechi de 3.000 de ani, descoperite pe teritoriul României


Un schelet uman vechi de peste 3.000 de ani a fost descoperit în urma unor săpături arheologice efectuate, recent, pe raza comunei Drăgușeni din județul Botoșani, declară șefa Secției de arheologie a Muzeului Județean Botoșani, Adela Kovacs, potrivit Agerpres

Conform sursei citate, scheletul aparține unei persoane care a trăit șa începutul Epocii Bronzului, repsectiv culturii Yamaya, și a fost identificată după explorarea unui tumul de mari dimensiuni din comuna Drăgușeni. 

botosani 3.jpeg

Cercetările de la Drăguşeni s-au axat pe mai multe perioade şi în mai multe situri. Începând din anul 2018 efectuăm cercetări de suprafaţă în zonă şi cu ocazia unei vizite în teren, împreună cu colegi de la Institutul de arheologie din Iaşi, am identificat urmele a doi tumuli, două monumente funerare de mari dimensiuni, destul de aplatizate din cauza agriculturii şi pe care am decis, recent, să îi studiem, având în vedere că ei se deteriorează în fiecare an tot mai mult”, a declarat Adela Kovacs. 

Am urmărit recuperarea informaţiei ştiinţifice, în cea mai mare parte, precum şi documentarea urmelor lăsate, identificând deocamdată un singur schelet. Scheletul aparţine începutului Epocii bronzului, respectiv culturii Yamnaya care este cunoscută destul de puţin pe teritoriul judeţului Botoşani”, a mai spus aceasta. 

botosani 4.jpeg

Săpăturile de la Drăguşeni au fost realizate de o echipă formată din arheologi de la Muzeul Judeţean Botoşani, în parteneriat cu arheologi şi antropologi de la Institutul de arheologie din Iaşi, precum şi arheologi de la Universitatea din Opava şi de la Muzeul Sileziei din Cehia.

O descoperire inedită

Specialiştii în arheologie susţin că scheletul „aduce informaţii foarte valoroase cu referire la ritualurile funerare practicate în acea perioadă”. „Scheletul păstrează urme de ocru roşu, o substanţă care a fost pusă pe defunct, în zona capului şi în zona picioarelor, pentru a sublinia un rit legat de renaştere, de sânge, de lumea cealaltă. Poziţia corpului este una chircită. Iniţial, a fost aşezat pe spate, cu genunchii aduşi către piept, care sugerează poziţia fetală. Această poziţie a bebeluşului reprezintă redarea pământului pentru o viitoare naştere”, a adăugat șefa Secției de arheologie a Muzeului Județean Botoșani. 

botosani 1.jpeg

Scheletul a fost ridicat şi transferat la Iaşi, unde, în urma unei analize, antropologii urmează să stabilească cu exactitate vârsta acestuia, sexul, dieta sau alte elemente antopologice. 


Comentarii Facebook