Miercuri 18 Decembrie

FOTO - Ziua în care „Soarele a răsărit de două ori”: Momentul istoric care a lansat era nucleară


Se spune că Soarele a răsărit de două ori într-un colț al statului american New Mexico pe data de 16 iulie 1945. Primul „răsărit” a fost produs de detonarea unei arme noi pe care creatorii ei au numit-o „dispozitivul” (The Gadget). Soarele a răsărit 10 minute mai târziu, „deschizând calea spre o nouă eră a istoriei omenirii”, relatează The New York Times

Prima bombă atomică a explodat în acea dimineață, pornind astfel era nucleară și prevestind lansarea bombelor atomice asupra orașelor japoneze Hiroshima și Nagasaki la nici o lună de zile mai târziu.

bomb 5.jpg

Proiectul Manhattan și bomba The Gadget 

Cu toate că procesul de creație a bombei a fost supranumit „Proiectul Manhattan”, o mare parte din procesul de dezvoltare a avut loc în New Mexico, ceea ce l-a transformat în principalul stat nuclear american. Astăzi, în New Mexico se află laboratoare de dezvoltare a armelor nucleare, un depozit de bombe atomice, un centru de comandă nucleară și urme ale istoriei sale atomice ascunse în spatele fiecărui deal. Unele dintre aceste zone sunt interzise publicului, dar turiștii pot face un tur atomic al statului New Mexico fără să se iradieze sau să fie arestați.

Locul detonării primei bombe atomice din lume este cunoscut sub numele de Trinity  Site și face parte din zona de testare a rachetelor White Sands („Nisipuri Albe”), un platou deșertic de creozat și nisip care se întinde pe o distanță de aproape 8.300 de kilometri pătrați între două lanțuri montane cu creste foarte ascuțite. 

bomb 4.jpg

Peisajul straniu din New Mexico se potrivește perfect cu istoria sa nucleară

Cercetătorul-șef al proiectului de dezvoltare a bombei atomice, J. Robert Oppenheimer, a numit testul nuclear Trinity după un poem de John Donne despre umanitate, credință și supunere față de Dumnezeu.

Potrivirea dintre peisajul natural din New Mexico și turul atomic este aproape stranie. Peste tot se pot observa relicve ale violenței geologice primordiale: fisuri adânci ale scoarței terestre și canioane, caldere vulcanice, canale antice străbătute de lavă și un deșert alb, vast, suprarealist, aproape lunar. Tot ce a mai rămas din turnul de 30 de metri pe care „dispozitivul”, un miez de plutoniu înconjurat de TNT, a fost detonat este un ciot de beton de 5 centimetri. În același loc a fost ridicat un obelisc de piatră pentru a comemora data și locul detonării.

bomb 2.jpg

Vânătoarea de trinitit - vizitatorii caută rămășițe ale primei bombe nucleare în deșert

În afară de selfie-uri și porții de cârnați și cartofi prăjiți, vizitatorii pot să își ocupe timpul și cu o vânătoare de pietre în căutarea fragmentelor de trinitit – un reziduu sticlos de culoare verde care s-a format atunci când nisipul aspirat și lichefiat de explozia bombei nucleare a căzut înapoi pe pământ.

Cu toate că este ilegal să iei trinititul acasă, multe astfel de fragmente sunt de vânzare într-un magazin de suveniruri din apropiere: un gram de trinitit se vinde cu prețuri între 30 și 60 de dolariTrinititul este un reziduu sticlos de culoare verde care s-a format atunci când nisipul aspirat și lichefiat de explozia bombei atomice a căzut înapoi pe pământ.

bomb 3.jpg

Mulți cercetători au ajuns să își regrete invenția. „Acum suntem cu toții niște nenorociți”

Materialul radioactiv s-a prăbușit peste toată regiunea, dar publicul nu a fost avertizat niciodată, potrivit Buletinului Oamenilor de Știință din Domeniul Atomic, o publicație înființată în 1945 de către fizicienii îngrijorați de pericolul folosirii armelor atomice.

Armata a declarat în public că ferestrele care s-au spart din cauza undei de șoc provocate de detonare pe o rază de aproape 200 de kilometri în jurul punctului 0 au fost distruse în urma unui accident la un depozit de muniții.

Nu au fost făcute niciodată studii de sănătate în rândul populației din regiune, iar moștenitorii localnicilor din zonele rurale din apropiere încearcă în continuare să fie compensați pentru ceea ce ei spun că sunt mai multe generații de cancer.


Comentarii Facebook