Duminica 22 Decembrie

George Simion (AUR) cere urmărirea penală a prințului care a ucis cel mai mare urs din România


Co-președintele Alianței pentru Unirea Românilor a reacționat, miercuri, la scandalul provocat de uciderea celui mai mare urs din România, de către un prinț din Liechtenstein, care ar fi plătit 7.000 de euro pentru împușca un urs-trofeu, în Covasna.

Co-președintele AUR George Simion a cerut instituțiilor de cercetare penală din România să deschidă dosar penal împotriva „acestui așa-zis prinț”.

Nu este posibil să fim bătaia de joc a Europei. Nu este posibil ca domnul Tanczos Barna, ale căror relații și afinități pentru județele Covasna și Harghita le cunoaștem, să nu reacționeze. Nu suntem bătaia de joc a Europei.

De aceea cerem instituțiilor europene să reacționeze. Cerem instituțiilor de cercetare penală din România să deschidă dosar penal împotriva acestui așa-zis prinț și reamintesc tuturor că nu suntem groapa de gunoi a nimănui. Pentru că așa se interpretează.

Se aduc tone de gunoaie și se deversează în munții noștri, vin unii și alții și plătesc pentru copii, pentru a omorî animale și fel de fel de lucruri pe care n-ar putea să le facă în țara lor”, a declarat Simion într-o conferință de presă.

Arthur, cel mai mare urs din România, a fost omorât de un prinţ străin într-o pădure din Covasna

Organizațiile Agent Green și VGT din Austria condamnă uciderea ursului brun Arthur de către vânătorul de trofee, prințul Emanuel din Liechtenstein. Ecologiștii susțin că este vorba despre braconaj și că animalul împușcat este cel mai mare din România și probabil cel mai mare din UE.

Reprezentanții Agent Green susțin că ursul uriaș Arthur a fost împușcat de un prinț austriac la Ojdula, Covasna, într-o arie naturală protejată. Ei spun că prințul și-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de Ministerul Mediului din România acordată pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, județul Covasna, potrivit Mediafax.

Dar în realitate, prințul nu a omorât ursul problemă, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii și care nu venise niciodată în apropierea localităților, mai spun ecologiștii care monitorizau ursul.

Un vânător care vrea să aibă ca trofeu un urs brun din pădurile românești trebuie să plătească între 5.000 și 20.000 euro. Doar participarea la o partidă de vânătoare de urși costă peste o 1.000 de euro. Prințul ar fi plătit 7000 de euro pentru a împușca un urs-trofeu.

„Avem de a face cu o partidă de braconaj, de vreme ce au împușcat ursul greșit”

Ecologiștii aduc acuzații grave și cer ajutorul Poliției și al Guvernului.

Arthur avea vârsta de 17 ani și a fost cel mai mare urs observat în România și probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană. Măsurătorile cadavrului indică că Arthur avea 593 de puncte din 600 care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee. Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record până acum.

Mă întreb cum a putut prințul să confunde o femelă cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care exista în adâncul pădurii. Este clar că prințul nu a venit să rezolve problema localnicilor ci să omoare ursul și să își ducă acasă cel mai mare trofeu pentru a-l agăța pe perete. Avem de a face cu o partidă de braconaj, de vreme ce au împușcat ursul greșit”, a spus Gabriel Paun, președintele Agent Green.

Ursul brun este o specie strict protejată de legislația UE și de Convenția de la Berna. Potrivit Agent Green, derogările sunt excepții care se dau în cazuri extreme de la caz la caz, după o evaluare amănunțită a situației, iar metoda letală este ultima soluție atunci când alternativele (inclusiv relocarea) au eșuat, iar ursul problemă pune în pericol vieți omenești și gospodării.

„Este o rușine pentru Austria, că Prințul Emanuel a abuzat o derogare pentru a ucide acest superb urs„

Ursul întâmpină multiple amenințări care îi periclitează supraviețuirea: degradarea habitatului, schimbările climatice și persecuția omului. Ministerul mediului trebuie să abordeze cauzele care au condus la conflictul om-urs și nu efectele. Extracția masculilor mari destructurează populația și poate conduce la cosangvinizare. Nu se știe câți urși există cu adevărat și orice cotă de derogare acordată este periculoasă. Vânătoarea de trofee trebuie scoasă în afara legii. Alfel, confictele vor spori și specia va fi în pericol de dispariție, așa cum s-a întâmplat în majoritatea Europei”, a spus Ann-Kathrin Freude, coordinator de campanii al VGT (Verein Gegen Tierfabriken), o organizație pentru drepturile animalelor din Austria.

Este o rușine pentru Austria, că Prințul Emanuel a abuzat o derogare pentru a ucide acest superb urs doar pentru a bifa o nouă lovitură pe lista sa de trofee“, a mai spus aceasta.


Comentarii Facebook