Miercuri 30 Octombrie

Gripa aviară începe să-i îngrijoreze pe experţii în sănătate. 2023 aduce noi probleme: SUA se confruntă cu un val distrugător de gripă aviară


2023 pare a fi anul în care apar noi probleme grave din cauza gripei aviare, după ce în ultimii doi ani am fost grav afectați de pandemia de COVID-19. 

Cazurile de gripă aviară s-au înmulţit în mod alarmant în numeroase state din întreaga lume, iar acest lucru îi îngrijorează pe experţii în sănătate. Asta mai ales în condiţiile în care virusul H5N1, cel care stă la baza gripei aviare, ar fi suferit o modificare astfel încât să afecteze şi mamiferele.

SUA se confruntă cu cel mai distrugător val de gripă aviară din istorie

S-a ajuns la această concluzie, după ce virusul H5N1 a lovit în plin o fermă de nurci din Spania. Peste 50.000 de nurci au fost ucise, iar trupurile neînsufleţite au fost distruse. Angajaţii fermei au fost plasaţi în carantină. Din fericire, testele efectuate până acum au arătat că angajaţii fermei de nurci nu s-au infectat cu virusul respectiv. 

Pe de altă parte, autorităţile din Statele Unite ale Americii au anunţat că se confruntă, deja de aproape un an, cu cel mai distrugător val de gripă aviară din istorie. Aproape 53 de milioane de păsări au fost răpuse, în ultimul an, de gripa aviară sau a fost nevoie să fie sacrificate şi incinerate, după ce primele cazuri au fost înregistrate la o fermă din California.

Statele Unite ale Americii au mai fost afectate de un val de gripă aviară în perioada 2014-2015, când peste 50 de milioane de păsări au murit sau a fost nevoie să fie sacrificate şi incinerate.

Noi cazuri de gripă aviară în România

Din păcate, nici România nu pare să scape de noul val de gripă aviară. Ultimul focar de gripă aviară ar fi fost descoperit la o renumită fermă din judeţul Braşov, după ce au mai fost înregistrate cazuri şi în judeţul Neamţ, la sfârşitul anului trecut, notează Observator.

Specialiştii se tem că valul de gripă aviară poate avea efecte devastatoare. Pe de o parte pentru că virusul se poate transmite şi la om, în special la angajaţii din fermele avicole, în urma contactului direct cu păsările bolnave, dar pe de altă parte şi pentru impactul economic. Există riscul ca valul de gripă aviară să pună pe butuci o întreagă industrie, pentru că se poate transforma într-o scădere semnificativă a producţiei de carne de pui şi de ouă.


Comentarii Facebook