Guvernul francez va adopta o parte din măsurile cu care Ceaușescu i-a chinuit pe români înainte de revoluție
Guvernul francez prezintă, joi, 6 octombrie, un plan de măsuri menit să ducă la reducerea consumului energetic cu 10%.
Planul a fost alcătuit sub presiunea crizei declanșate de Rusia, care a redus sau, în anumite cazuri, a sistat complet livrările de gaze naturale în statele europene, drept represalii pentru sancțiunile impuse Moscovei în urma invaziei din Ucraina.
Planul guvernului francez seamănă destul de mult cu măsurile luate în România în anii '80 din secolul trecut de regimul lui Nicolae Ceaușescu. Presat de creditorii internaționali să restituie accelerat banii împrumutați cu care și-a construit industria în sectorul petro-chimic, dar și în alte ramuri economice, Ceaușescu a recurs atunci la un plan masiv de economisire a resurselor, în paralel cu accentuarea cultului personalității, menit să-i amplifice controlul.
Drept urmare, românii au primit în perioada respectivă curent electric doar câteva ore pe zi, încălzirea locuințelor pe timp de iarnă a fost practic sistată, la fel ca și furnizarea apei calde, iar programul TV a fost redus la două ore, zilnic.
Măsurile care ar urma să le fie impuse francezilor cuprind un "meniu" asemănător
- apa caldă ar urma să fie sistată în instituțiile publice din Franța;
- temperatura în instituțiile publice va trebui redusă cu un grad;
- administratorii bazinelor publice vor trebui, de asemenea, să scadă temperatura apei tot cu un grad;
- magazinele nu vor mai fi iluminate electric în intervalul între orele 1 și 6 dimineața.
Această ultimă măsură este, de fapt, deja în vigoare, urmând să fie legiferată joi prin decret.
Pe de altă parte, executivul francez vrea să stimuleze munca de acasă, după modelul din timpul pandemiei, și ar urma să acorde o indemnizație pentru cei care adoptă această manieră de lucru. De asemenea, cei care vor continua să vină la serviciu cu mașina ar urma să primească o indemnizație dacă își împart vehiculul cu mai mulți salariați.
5 Comentarii
Franta are cele mai multe centrale nucleare din europa, oare nu-si pot produce curentul electric? SI daca nu, ce inseamna asta pt tarile care nu au optiunea asta ?
Deci Ceausescu era un vizionar.
@ : "iera"....
@andi: "iera" buzgure plua-n ma-ta.. ia fuguta, vezi, e tot acolo sau a mutato-n gâți ciciolina ?
@Carlos: Ia, mai taca-ti mufa aia. Numai " carnita " o stii. La altceva nu esti bun. Vorbesti de Ciociolina, dar Madalina ce are ? Aceeasi Marie cu alta palarie.