Duminica 8 Septembrie

HARTĂ Câți urși pot fi împușcați fără autorizație, în fiecare județ. Ce cotă a primit Clujul


Parlamentul a decis că numărul maxim de urși care pot fi vânați și omorâți anual este de 426, potrivit unui amendament la legea vânătorii. Printre județele care au primit cea mai mare cotă de prevenție se află Harghita și Covasna. Clujul se situează în celălalt capăt de ,,listă.”

La cota de prevenție se adaugă cota de intervenție de 55 de urși care mai pot fi împușcați sau relocați, după caz, în situațiile de urgență, dacă au produs pagube sau sunt agresivi.

Cum se împart urșii la asociațiile de vânători

Repartiția cotei de prevenție între fondurile de vânătoare s-a făcut, arată proiectul de lege adoptat luni, 15 iulie, de Camera Deputaților, nu în mod egal, ci în funcție de numărul incidentelor cu animale sălbatice care au avut loc de-a lungul timpului și ținând cont de numărul de derogări oferite în trecut.

De exemplu, fondul de vânătoare Sâmbăta din județul Brașov primește un exemplar drept cotă de prevenție. Fondul de vânătoare Ojdula, județul Covasna, are alocat, conform anexelor din proiectul de lege, patru urși. Deci poate împușca fără vreo altă autorizație cel mult patru urși.

Județul Covasna are alocați în total 54 de urși, număr care se împarte între 29 de fonduri de vânătoare. Județului Brașov i-au revenit 45 de urși, Mureș – 43, Buzău și Sibiu – câte 28, Argeș – 30.

Județul Cluj se află la celălalt capăt de listă:

Cotele cele mai mici se regăsesc în Dâmbovița (3), Maramureș (2), Mehedinți (1), Cluj (1), Gorj (7), Bacău (8).

„Nu e o metodologie clară în spate. Avem niște hărți fancy, dar sunt praf în ochi”, a spus cercetătorul Mihai Pop, despre modul în care au fost distribuite cotele. Această distribuire a cotelor ar fi trebuit să se facă ținând cont de mai mulți factori. Vremea, de exemplu, care influențează creșterea vegetației și implicit mișcarea urșilor în pădure în căutarea hranei.

Mihai Pop a mai remarcat că au primit cote județe care în mod natural au o populație redusă de urși. „Dacă vrei să reduci populația, dai cotă mai mare acolo unde știm că și prezența ursului e mai mare. Adică ar trebui să existe de la un an la an niște observații, niște concluzii, astfel încât să poți aplica vânătoarea într-un mod eficient”, a explicat Pop, doctor în conservarea urșilor bruni și reprezentant al Asociației pentru Conservarea Diversității Biologice, potrivit hotnews.

harta-ursi.jpg

Comentarii Facebook