Hotărâre CEDO: Toate statele din Consiliul Europei, inclusiv România, trebuie să recunoască familiile formate din persoane de același sex
Convenția Europeană a Drepturilor Omului a hotărât astăzi că toate statele din Consiliul Europei, inclusiv România, trebuie să recunoască și să protejeze familiile formate din persoane de același sex.
De asemenea, statele semnatare au obligația să asigure, fără discriminare, recunoașterea legală a cuplurilor LGBT. Decizia CEDO vine după ce două tinere au intentat un proces împotriva Rusiei, iar Moscova a răspuns că refuză să protejeze şi să recunoască familiile formate din persoane de acelaşi sex. Această decizie istorică a fost luată în cazul Fedotova și alții împotriva Rusiei și este deznodământul unui proces îndelungat, a anunțat Asociația Accept. Procesul a fost intentat de trei familii formate din persoane de același sex - cetățeni ruși care și-au depus dosarele, în vederea căsătoriei, în fața autorităților ruse.
În urma acestei decizii istorice, pentru a fi în acord cu Convenția Europeană a Drepturilor Omului, toate statele care au semnat această Convenție, inclusiv România, trebuie să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex și să creeze un cadru legal care să protejeze traiului în comun al acestor cupluri.
În hotărârea pronunțată inițial în 2021, CEDO s-a pronunțat în favoarea cuplurilor de același sex, reiterând că familiile formate din persoane de același sex sunt la fel de capabile să aibă relații de familie stabile ca și cuplurile heterosexuale, în ambele cazuri fiind necesară o formă de recunoaștere și protecție a relației.
Rusia a contestat atunci această decizie, invocând „modul tradițional de înțelegere a căsătoriei în societate’’, o societate care nu ar fi încă pregătită pentru acest pas. Ca răspuns, CEDO a amintit guvernului rus că în cazul minorităților, recunoașterea drepturilor fundamentale nu trebuie să depindă de acceptarea majorității.
Hotărârea luată de Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului transmite un semnal clar către toate statele membre ale Convenției, amintindu-le că protecția legală a cuplurilor formate din persoane de același sex nu poate fi o chestiune amânată pentru totdeauna. Toate țările care eșuează în procesul de a reglementa parteneriatul civil și/sau căsătoria legală pot fi găsite vinovate pentru violarea articolului 8, care garantează protecția vieții private și de familie.
10 Comentarii
Ma bucur mult pentru asta!
De drepturile minoritatilor din Ucraina n-a zis nimic?
Foarte bine, un pas natural spre o comunitate mai buna!
@Ametitele si fatalaii promit RAZBUNARE! Ei au intors lumea cu fundul in sus,acum barbatul e fatalau si femeia e neingrijita,nesp:
Protecția familiei se face de Constituție și Dreptul Familiei, iar nu au legatură cu starea unora de a fi homalăi sau mhuiste, însăsi preocuparea fetișului e deviantă de la polaritatea cosmică și e subiect medical psihiatric, nu instituțional de a scrie în buletin că pe mama unor politruci o cheamă de fapt Gheorghe Viorel Teodor !? https://www.youtube.com/watch?v=NN0ANxAhkxk… Citeste mai departe
Mai gata! O zis CEDO apoi executarea! Nu ca vai si io, si ca nu se poate! Au zis, au zis si noi DREPTI la gaozareala :))
fake news.
În plus, să asigure cadrul familiilor naturale, ceea ce e o chestie practic imposibila; după aia vorbim (adica NICIODATA). Go f* urselves (with your same *ex).
Foarte bine, da nu-i destul. De exemplu eu ma simt destul de potent ca sa fiu căsătorit cu patru soții cu barbă.
@Nea Ion: :)) no domne-ajuta-ti!