Imagine cu Luna, Saturn și Jupiter vizibile din România: Cei 3 Crai au sosit… - FOTO
Planetele Jupiter, Saturn și Luna au apărut în același timp pe cer, lucru care se întâmplă o dată la două decenii. Planetele nu sunt apropiate din punct de vedere al distanței, dar unghiul din care pot fi văzute dă impresia unui astru dublu.
Apropierea dintre Jupiter și Saturn va avea punctul maxim la circa 20-30 de minute după apusul Soarelui, care va avea loc la 16:40. Cele două planete se pot vedea și cu ochiul liber, spre sud-vest, la o înălțime de aproximativ 15 grade deasupra orizontului, dacă vremea o va permite. Fenomenul va fi vizibil pentru un interval scurt, până spre ora 19:00, când planetele vor apune, scrie Digi24.
Astronomii spun că această conjuncție are loc o dată la 20 de ani, însă anul acesta, pe 21 decembrie, apropierea aparentă între cele două astre va ajunge la doar 6 minute de arc.
Un eveniment astronomic asemănător a avut loc acum 397 de ani, în anul 1623, însă nu a putut fi vizibil din cauza apropierii prea mari a planetelor de Soare. Așadar, ultima conjuncție comparabilă din toate punctele de vedere cu cea de acum s-a petrecut pe 4 martie 1226.
Meteorologii vin cu vești proaste pentru pasionații de astronomie. Conjuncția dintre Saturn și Jupiter nu va putea fi văzută de pe întreg teritoriul României, din cauza condițiilor meteo.
”Din păcate, prezența unui vast nucleu anticiclonic deasupra țării noastre favorizează persistența norilor joși, de tip stratiform, pe arii extinse în zonele joase de relief. Cei aflați în zonele montane vor beneficia de un cer senin și se pot bucura pe deplin de spectacolul inedit. Totuși, cu puțin noroc, este posibil ca local în Banat, Dealurile de Vest și în anumite areale din Transilvania, norii să se risipească, condiții în care cresc șansele pentru observarea conjuncției, ce-i drept în condiții-limită. Așadar, deși șansele nu sunt garantate, cei din vestul țării (mai ales zona deluroasă) puteți arunca un ochi spre orizontul sud-vestic la orele 17-19 și norocul vă poate surâde”, anunță cei de la Severe Weather Alert.
Societatea Astronomică Română de Meteori precizează că anul 2020 a fost unul spectaculos din punct de vedere astronomic: conjuncția Lună-Venus din timpul zilei, marea apropiere a lui Marte, fantastica cometă Neowise și spectaculoasa ploaie de meteori Geminide, iar pentru unii locuitori ai planetei, eclipsa totală de Soare.
”Finalul de an ne aduce o conjuncție extrem de rară, apropierea aparentă pe cer, la numai 0,1 grade (6 minute de arc), dintre planetele Jupiter și Saturn. La ultima conjuncție dintre cele două, pe 28 mai 2000, apropierea dintre ele a fost de 69 minute de arc. Privite cu ochiul liber, pe 21 decembrie, cele două planete vor fi atât de apropiate una de alta încât vor apărea pe cer ca o planetă dublă. Prin telescop, Jupiter și Saturn, cele mai frumoase și spectaculoase planete pe care le putem vedea pe cer, vor apărea practic în același câmp, iar sateliții acestora se vor „amesteca” unii cu alții”, arată SARM.
Ultima astfel de mare apropiere dintre Jupiter și Saturn s-a întâmplat acum 400 de ani, pe vremea lui Galileo Galilei, în data de 16 iulie 1623.
”Puțini menționează faptul că din punct de vedere practic această conjuncție nu a putut fi văzută deoarece cele două planete s-au aflat prea aproape de Soare. Practic, au apus la circa 20 de minute după apusul Soarelui. Nu există nicio mărturie că cineva le-ar fi văzut, chiar dacă se inventase luneta. O altă apropiere atât de mare între Jupiter și Saturn s-a mai întâmplat acum 800 de ani, pe 4 martie 1226. S-a petrecut în condiții aproape similare cu cea pe care o vom avea acum, pe 21 decembrie. Următoarea apropiere atât de mare se va mai întâmpla peste 400 de ani, pe 25 august 2417. Este de luat în calcul că, totuși, pe 14 martie 2080, va mai fi o apropiere dintre cele două planete aproape la fel de mare ca cea de acum, din 21 decembrie. Cert este că asistăm la un fenomen extrem de rar, care poate fi văzut doar o dată în viață și numai de anumite generații de pământeni”, mai arată astronomii.
Foto: Chiorean Liviu
0 Comentarii