În mijlocul războiului s-a lansat o petiție, în Ucraina, care cere legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex
O petiţie lansată în Ucraina, care solicită legalizarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, a strâns peste 28.000 de semnături, ceea ce înseamnă că preşedintele Volodimir Zelenski are 10 zile pentru a răspunde, scrie BBC News.
Homosexualitatea nu este ilegală în Ucraina, dar căsătoriile şi parteneriatele civile între persoane de acelaşi sex nu sunt recunoscute. Acest lucru a cauzat probleme deosebite pentru persoanele LGBT care s-au înrolat în armată după invazia Rusiei. De exemplu, în conformitate cu legislaţia ucraineană, dacă o persoană care are o relaţie cu cineva de acelaşi sex moare, partenerul său nu poate să îi ridice corpul sau să îl îngroape.
„În acest moment, fiecare zi poate fi ultima„
„În acest moment, fiecare zi poate fi ultima”, se arată în petiție. O organizaţie LGBT a descris petiţia ca fiind un „moment important” pentru membrii comunităţii. „Este important ca persoanele LGBTQ să aibă dreptul de a-şi vedea partenerul şi de a le lua corpul de la morgă, precum şi de a cere despăgubiri, dacă este necesar”, a declarat Oksana Solonska, manager de comunicare media la Kyiv Pride, pentru BBC News.
„Toate cuplurile căsătorite au aceste drepturi. Sperăm cu adevărat că mariajul între persoane de acelaşi sex va fi legalizat, astfel încât oamenii să poată avea grijă unul de celălalt”, a adăugat aeasta.
Orice petiţie din Ucraina care adună mai mult de 25.000 de semnături declanşează automat procedura de examinare a cazului de către preşedintele țării. Acest lucru nu garantează nicio modificare a legii actuale şi nu este clar dacă Zelenski va lua măsuri pentru a legaliza căsătoria între persoane de acelaşi sex, subliniază BBC.
Comunitatea LGBTQ din Ucraina se confruntă cu homofobia
Deşi au fost depuse unele eforturi pentru a proteja persoanele LGBT din Ucraina, cum ar fi o lege antidiscriminare introdusă în 2015, comunitatea LGBT a fost afectată de homofobie, intoleranţă şi violenţă.
În 2013, primul marş oficial Pride din ţară a avut loc la Kiev, în ciuda protestelor, acesta trebuia să aibă loc în anul precedent, dar a fost anulat după ce o adunare de skinheads a ameninţat participanţii. Iar în 2018, activiştii au fost atacaţi la un miting al transsexualilor din Kiev de militanţi de extremă dreapta. Dar, în ciuda riscurilor, parada Pride a crescut în popularitate, iar anul trecut peste 7.000 de persoane au participat la un marş în capitală, potrivit estimărilor organizatorilor.
Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev în luna mai, în ultimii şase ani, numărul persoanelor care au o „părere negativă” despre comunitatea LGBT a scăzut de la 60,4% la 38,2%. Aproximativ 12% dintre persoane au o atitudine pozitivă - în creştere de la 3%, iar aproximativ 44% au declarat că sunt indiferenţi.
2 Comentarii
Tare-i füte pe perversii astia grija casatoriei. Ii füte-n cür.
Fix asta le lipsea ucrainienilor acum pe timp de razboi... propaganda homosexualilor impusa de catre EVREI pt distrugerea popoarelor europene si a rasei albe.