Duminica 8 Septembrie

IPS Teodosie se opune unificării Paștele catolic și ortodox: ”Au catolicii sfânta lumină?”


Mitropolitul Clujului, IPS Andrei, a declarat că este de acord cu unificarea paștelui catolic cu cel ortodox, după propunerea venită de la fostul ambasador al României la Vatican, Teodor Baconschi și fostul deputat Adrian Papahagi

Justificarea ar fi că sunt milioane de români plecați în vest și care nu se pot bucura de vacanele oferite acolo pentru a reveni acasă, la cei dragi. 

IPS Andrei Andreicuț, Mitropolitul Clujului, a spus acest lucru ”ar fi minunat dacă s-ar reuşi lucrul acesta, să se treacă pe stil nou și cu sărbătorile pascale pentru că celalalte sărbători cu dată fixă le ținem pe stil nou, și Crăciunul. Chiar dacă am sărbători pe stil nou și am fi în comuniune cu țările din apus, sfânta lumină tot ar coborî datorită credinței noastre”. 

Controversatul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a spus că se opune total. ”Au catolicii sfânta lumina? N-au. Au alții? N-au. Toți se adună la lumina ortodocșilor. Nu îndrăznesc să vină că e greu la ortodocși, sunt posturi mari, metanii, aspre, au lumina materială. Lumina care coboară la noi e realitate, nu simbol”, a spus arhiepiscopul. 

Lucruri vor fi tranșate de Sinodul pan-ortodox, format din liderii bisericilor ortodoxe. Ultima a avut loc acum şapte ani, după mai bine de un mileniu de întreruperi.

Acum, Paștele ortodox este stabilit conform calendarului iulian, adică în duminica imediat următoare primei luni pline de după echinocţiul de primăvară şi neapărat după Paştele evreilor. 


Comentarii Facebook