Vineri 22 Noiembrie

Jale la probele fizice de angajare a soldaților profesioniști: ”Nu au reușit să treacă de evaluarea fizică”


Prima etapă a campaniei de angajare a soldaților profesioniști a fost un eșec, pentru că ”cei mai mulți candidați nu au reușit să treacă de evaluarea fizică”. În 2006, spre exemplu, baremul era de 3000 de metri la proba de rezistență, dar acum a fost scăzut la 2000 de metri, pentru că tinerii eșuau pe capete. Ei bine, și acum li se pare prea greu, ceea ce indică faptul că tinerii sunt deficitari la pregătirea fizică.

Prima etapă de recrutare a soldaților profesioniști a avut loc în lunile februarie-martie-aprilie și a constat în înscriere și selecție a candidaților ( întocmire a dosarelor, evaluări fizice, psihologice și medicale), respectiv de repartiție în unități a candidaților admiși.

Au fost scoase la concurs 5093 de locuri, pe care s-au înscris 6448 de candidați (dintre care 20% fete). Concurența a fost de 1,3 candidați pe un loc. 

Județele cu cel mai mare interes pentru candidați: Satu-Mare, Călărași, Suceava, Alba, iar cele cu cel mai mic interes: Vrancea, Galați, Bistrița, București.

24% dintre candidați au picat evaluarea fizică (prima probă), iar 18% la cea psihologică (candidați rămași după proba fizică): 18%. De asemenea, 12% nu au trecut de evaluarea medicală (candidați rămași după proba psihologică).

În total, numărul candidaților admiși și repartizați la unități a fost de 2626, din 6.448 înscriși.

Indicele de admitere (proporția candidaților selecționați din totalul candidaților înscriși): 40%.

Cei mai mulți candidați nu au reușit să treacă de evaluarea fizică (cu sublinierea faptului că a fost prima probă a procesului de recrutare-selecție). Nivelul de dificultate a probei este considerat ca fiind unul mediu (traseu utilitar aplicativ, alergare de rezistență 2000 m). O persoană cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 ani, cu o dezvoltare fizică normală ar trebui să nu întâmpine dificultăți majore pentru trecerea baremelor fizice minime obligatorii ale acestei evaluări”, au precizat reprezentanții MApN.

Celor respinși, li se recomandă să facă sport, pentru că acest lucru ”le va fi benefic nu doar pentru o potențială angajare în sistemul care are astfel de cerințe, ci și pentru un stil de viață mai armonios din punct de vedere fizic”.

Pentru că mai sunt locuri, din luna mai se va da startul campaniei nr. 2 de recrutare-selecție a soldaților profesioniști în Armata României. 

Ce salariu are un soldat profesionist angajat

Cel mai mic venit lunar net al unui soldat/gradat profesionist la momentul angajării: 4399 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 3345 lei și valoarea normei de hrană de 1054 lei);

Cel mai mare venit lunar net al unui soldat/gradat profesionist: 5765 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 4711 lei și valoarea normei de hrană de 1054 lei);

Media venitului lunar net al unui soldat/gradat profesionist: 5082 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 4082 lei și valoarea normei de hrană de 1054 lei).

Nu sunt de neglijat drepturile privind norma de echipare, indemnizațiile de transport, de chirie, de detașare, de misiune etc., specifice instituțiilor din sistemul de apărare națională, ordine publică și securitate națională. De asemenea, este în curs de reglementare modul de aplicare a unei majorări a soldei de funcție de până la 30% pentru personalul angajat în unități aflate în proces de menținere și consolidare a capacității operaționale.

Comentarii Facebook