Miercuri 20 Noiembrie

La Cluj Napoca autobuzele au fost transformate în troleibuze în urmă cu 10 ani. CTP le întinde o mână de ajutor și bucureștenilor


Reprezentanții Companiei de Transport Public Cluj-Napoca anunță că sunt dispuși să ajute autoritățile din Capitală, dacă acestea își doresc, să își transforme autobuzele troleibuze, pentru a deveni mai puțin poluante.

Totul a pornit de la un articol din presă, din care reieșea faptul că o asociație din București recomanda Primăriei București să facă astfel de modificări pentru a transforma o parte a flotei de autobuze a STB.

Cei de la CTP au anunțat că sunt dispuțși să îi ajute pe omologii din București dacă sunt interesați, deoarece astfel de conversii de autobuze în troleibuze se fac la Cluj de acum aproximativ 10 ani.

Compania de Transport Public (CTP) Cluj Napoca a aflat din mass media despre cererea unei asociații către Primăria București pentru a începe operațiunea de transformare a unei părți din autobuzele STB Mercedes Euro 3 în troleibuze. Din aceeași știre am remarcat că „Asociația Metrou Ușor” recomandă Primăriei Capitalei să se inspire din experiența celor din Szeged, Ungaria, pentru a putea duce la bun sfârșit această operațiune tehnică de preschimbare. 

Astfel, spre surprinderea noastră, am realizat cât de puțin se cunoaște despre experiența românească în această materie. Fapt pentru care am considerat necesar să reamintim opiniei publice, dar și colegilor noștri de la companiile, societățile și regiile de transport public de persoane că CTP Cluj Napoca a realizat cu success, în 2011, prima transformare a unor autobuze în troleibuze. 

Soluția tehnică gândită și realizată la Cluj Napoca a fost premiată de Asociația Generală a Inginerilor din România, în același an. Un an mai târziu, CTP a făcut un studiu comparative privind economia de combustibil și reducerea poluării cu noxe în municipiul nostru, în urma acestei operațiuni de preschimbare. Atât soluția tehnică, cât și studiul nostru au fost prezentate la Conferința internațională de profil de la Leipzig (Germania), în 2012, precum și la „EV 2012” de la București. Mai precizăm că o prezentare detaliată a soluției tehnice clujene a apărut în revista „Trolly Motion” nr. 4.

În eventualitatea în care Primăria Generală a Municipiului București și Societatea de Transport București sunt interesate de „soluția clujeană” de preschimbare a autobuzelor poluante în troleibuze, CTP Cluj Napoca este dispusă să le pună la dispoziție colegilor noștri bucureșteni întreaga noastră experiență pentru că ambele companii avem același scop și interes: să oferim un serviciu public de transport de calitate și cât mai ecologic”, este mesajul CTP Cluj.


Comentarii Facebook