Lacul Como este sufocat de turiștii ”de masă”, care ”periclitează turismul de lux”. Bogații se simt prost
Lacul Como este sufocat de turiști, scrie La Stampa, citată de Rador. Cozi la restaurante, la autobuze turistice, la funicularul care merge de la Como la Brunate, cu vedere spre lac. Sunt cozi nesfârșite și pe șoselele care unesc localitățile de pe malul lacului Como.
Bellagio, Varenna, Menaggio, Lecco sau Como...sunt câteva dintre orașele celebre care se află de-o parte și de alta a lacului Como, aflat în regiunea Lombardia, din nordul Italiei, la o altitudine de 199 m, într-o depresiune înconjurată de munți de granit și calcar. Acesta se află la o distanță de aproximativ 45 km de Milano.
Jurnaliștii italieni scriu că prima mare aglomerație a anului s-a înregistrat pentru weekendurile prelungite ale sărbătorilor de Paște și 25 aprilie. A fost aglomerație în oraș dar și pe malul lacului Como, atât spre Bellagio, cât și spre Menaggio. Numărul mare de turiști a dat peste cap programul navetiștilor transfrontalieri către Elveția. Unii dintre ei nu au reușit să mai ajungă la serviciu, scrie La Stampa.
Localnicii caută deja soluții pentru gestionarea volumului crescut de turiști. Primul strigăt de alarmă a venit în ultimele zile de la primarul din Tremezzina (un oraș cu vedere la Lacul Como) și de la președintele ANCI Lombardia, Mauro Guerra, care au cerut Prefecturii intervenția imediată în gestionarea fluxurilor.
Pe lângă primarii localităților limitrofe lacului, sunt îngrijorați și hotelierii, întrucât văd în afluxul excesiv de turiști – în special cei care fac naveta ”dus-întors în aceeași zi” – ca o amenințare la adresa turismului cu buget ridicat, care frecventează de obicei lacul Como.pixa
”Soluția nu este un număr limitat”, explică Luca Leoni, președintele Federalberghi Como. „Problema nu este ușor de rezolvat. Dar cu siguranță, având în vedere cât plătește un turist pentru a dormi într-un hotel aproape de lac (vorbim de 1.000 de euro pe noapte într-un hotel de cinci stele), nu ne putem permite ca a doua zi să nu găsească o ambarcațiune privată pentru a face o plimbare în jurul lacului sau să nu reușească să găsească loc la restaurant să mănânce”, mai spune Luca Leoni, potrivit Rador.
Ca și cum am spune că turismul „de masă” nu este binevenit. „Acel turist de nivel înalt, în special străin, care se trezește în mulțime pe 1 Mai, va merge în altă parte anul viitor. Poate la Monte Carlo”, continuă Leoni.
O altă problemă este prezența masivă a unităților de cazare private, care găzduiesc turiști cu reguli și costuri mai mici.
1 Comentariu
De asta erau bune carantinele din pandemie sa tina popoolimea in case