Ligia Deca, Ministrul Educaţiei, la deschiderea noului an universitar: ,,Ne dorim un sistem educaţional care să identifice talentele şi să le sprijine”
La deschiderea anului universitar 2024-2025 de la o facultate din București, Ligia Deca a vorbit despre nevoia de instrumente şi mecanisme care să prevină risipirea talentului tinerilor.
,,Ne dorim un sistem educaţional care să identifice talentele şi care să le sprijine să nu se irosească. Mulţi artişti au pornit de la condiţii sociale precare, au avut însă şansa de a fi descoperiţi şi sprijiniţi, şi-au atins apoi cele mai înalte culmi profesionale. Avem, aşadar, datoria să construim instrumente şi mecanisme care să prevină risipirea talentului tinerilor noştri", a afirmat Ligia Deca.
Ea a precizat că un astfel de mecanism este Programul naţional pentru reducerea abandonului universitar, parte din acest mecanism naţional fiind Programul 'Primul student din familie', datorită căruia cel puţin 10.000 de elevi vor fi sprijiniţi să meargă la facultate. Ministrul a indicat că, la nivel naţional, 36 de instituţii de învăţământ superior vor beneficia de acest program, potrivit Agerpres.
,,În acelaşi timp sprijinim şi prevenirea abandonului universitar prin susţinerea centrelor de orientare şi consiliere în carieră şi prin măsuri care fac învăţămânul superior accesibil şi pentru studenţii cu dizabilităţi pentru ca fiecare tânăr este important, iar ţara noastră nu-şi mai poate permite să piardă timp", a mai declarat Deca.
În urmă cu aproximativ 10 zile, Pavel Ciurea, elev în clasa a XII-a la Liceul Internațional de Informatică din București și olimpic internațional, a povestit o întâmplare despre Ligia Deca, petrecută la întoarcerea de la Olimpiada din Japonia:
,,Anul trecut când ne-am întors de la Olimpiada din Japonia – vă dați seama, veneam după aproape 24h de drum, de la Tokyo până la București durează foarte mult și am ajuns undeva la 1:30, Eu eram cu sora-mea mai mică, eram cu toată lumea acolo, ne așteptau, au stat să vină după noi la avion, am avut și o întârziere și ni s-a comunicat „mai stați puțin că aterizează doamna Deca, acuma vine de la o conferință din Munchen, nu știu exact, aterizează acum la Otopeni, o să vină să vă felicite, așteptați-o”. Am așteptat o oră să vină și după aceea ni s-a comunicat că „este obosită și nu mai poate să treacă” și am așteptat o oră jumate la aeroport degeaba," povestea într-un interviu Pavel Ciurea, elev în clasa a XII-a, la Liceul Internațional de Informatică din București”.
1 Comentariu