Ligia Deca, ministrul Educației, o nouă lovitură pentru olimpici. Doar elevii care obțin locul I pe țară vor scăpa de examenul de admitere la facultate


Dacă până acum elevii care reușea să se claseze pe locul II, locul III și mențiune sau medaliile echivalente, obținute la olimpiadele școlare naționale, puteau intra la facultate fără examen, acest lucru s-a schimbat. Doar elevii care obțin locul I vor putea profita de acest beneficiu.

Decizia apare într-un ordin al ministrului Educației, care schimbă regulile de admitere faţă de anul trecut, scrie EduPedu.

Ordinul 3.693/2024 se aplică pentru admiterea la facultate în anul universitar 2025-2026.

Până anul acesta, absolvenții de liceu cu locul II, locul III și mențiune sau medaliile echivalente, obținute la olimpiadele școlare naționale – etapele pe țară, pe parcursul liceului, puteau să intre la facultate fără examen. Este aşa încă din 2016.

Iată ce prevede ordinul, semnat acum de secretarul de stat Gigel Paraschiv:

„Art. 14 – (8) În cadrul regulamentului propriu, instituțiile de învățământ superior stabilesc facilități sau condiții speciale referitoare la admiterea candidaților la programe de studii universitare de licență, care au obținut în perioada studiilor liceale distincții la olimpiadele școlare și/sau la alte concursuri naționale și/sau internaționale.

(9) Candidații la studiile universitare de licență care au obținut, în perioada studiilor liceale, distincții (premiile I, II, III, la olimpiade școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației și/sau premiul I la olimpiade naționale, finanțate de Ministerul Educației) beneficiază de dreptul de a se înscrie, fără susținerea concursului de admitere, pe locuri finanțate de la buget, în instituțiile de învățământ superior de stat și, respectiv, cu taxă, în instituțiile de învățământ superior particulare sau confesionale. Instituțiile de învățământ superior pot corela prin regulamentul propriu disciplinele școlare la care au fost obținute premiile cu domeniile de studii pentru care se organizează admiterea la studii”.


Comentarii Facebook