Lista sărbătorilor legale 2022, extinsă. Apar două noi zile naționale în acest an


Lista sărbătorilor legale din anul 2022 a fost extinsă cu alte două poziții după ce, două legi au intrat în vigoare. Acum, această listă numără 90 de astfel de zile. Cele două sărbători legale vor fi in luna februarie și în luna iunie. Află care vor fi cele două noi zile de sărbătoare națională începând cu acest an.

Lista sărbătorilor legale include alte două poziții

Lista sărbătorilor legale a fost extinsă cu alte două locuri. Așadar, începând cu acest an, vom sărbători Ziua națională a lecturii precum și Ziua națională a supraviețuitorilor de cancer. Ceea ce trebuie să știi este faptul că cele două noi zile naționale nu sunt însă și zile libere. Astfel, după publicarea în Monitorul Oficial a Legii 18/2022 și a Legii 21/2022 sunt prevăzute adăugarea unor noi zile de sărbătoare națională.

Potrivit Legii 18/2022 „se declară prima zi de duminică din luna iunie ca Ziua națională a supraviețuitorilor de cancer”. După cum îi definește legea, supraviețuitorii de cancer sunt persoanele care nu mai prezintă boala după încheierea tratamentului, persoanele care primesc în continuare tratament pentru a reduce riscul de recidivă a cancerului și persoanele care au boala sub control, au puține simptome și care primesc tratament pentru a gestiona cancerul ca boală cronică.

În scopul marcării Zilei naționale a supraviețuitorilor de cancer se organizează, la nivel național și local, manifestări științifice, educative și cultural-artistice consacrate conștientizării și informării cetățenilor despre provocările și soluțiile privind îmbunătățirea calității și creșterea duratei de viață a supraviețuitorilor de cancer”, apare în lege.

Totodată, Legea 21/2022 stabilește data de 15 februarie ca fiind Ziua națională a lecturii. În comparație cu prima zi națională introdusă recent, cea menționată anterior, în Ziua națională a lecturii „se pot organiza activități culturale, sociale și educaționale prin care se evidențiază importanța lecturii, în special în formarea copiilor și tinerilor”.

Când au fost stabilite cele două noi sărbători naționale


Cu toate acestea, în cazul acestei sărbători nu poate fi instituită obligativitate în sensul organizării diferitelor activități, așa cum este cazul Zilei naționale a supraviețuitorilor de cancer. Așadar, din acest an, prima zi de duminică a lunii iunie, dar și data de 15 februarie sunt sărbători naționale, însă nu și zile libere pentru salariați.

Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se stabilesc numai prin Codul Muncii, iar zilele de sărbătoare națională sunt lucrătoare, în timp ce cele de sărbătoare legală sunt nelucrătoare. Cele aproape 90 de zile de sărbătoare națională au fost introduse de-a lungul timpului prin mai multe acte normative.

Astfel, legiuitorii au reunit toate zilele de sărbătoare într-un singur document și au abrogat 79 de acte normative prin care au fost introduse anterior. Proiectul de lege a fost pus în dezbatere în luna septembrie a anului 2021. Dintre zilele de sărbătoare națională putem aminti Ziua femeii, Ziua pădurilor, Ziua cărții, Ziua bicicletei, Ziua minorităților naționale, Ziua mamei, Ziua tatălui sau Ziua adolescentului.

În cadrul acestor zile pot fi organizate diverse manifestări culturale dedicate fiecărei sărbători în parte. Zilele nelucrătoare sunt stabilite de Codul Muncii, iar anul trecut, salariații au beneficiat de 15 astfel de zile. În cazul salariaților care lucrează în zilele libere legale, aceștia au dreptul la compensații, potrivit avocatnet.ro.

Comentarii Facebook