Locul celebru din România care a ajuns de nerecunoscut. A secat din cauza arșiței


Efectele încălzirii globale sunt devastatoare! Lacul Comana, unul dintre cele mai apreciate din România, a secat din cauza caniculei. 

Acolo unde în urmă cu câteva luni erau apă, pești și vegetația specifică Deltei Neajlovului, acum turiștii se izbesc de un peisaj trist, cu crăpături în pământul care cândva era fundul lacului. 

Turismul este grav afectat. Cunoscută și sub numele de Delta Neajlovului, această importantă zonă umedă din sudul României s-a transformat într-un câmp uscat.

Foto. Înainte de secetă

lac2.jpg

Balta se întinde pe mai bine de 1.200 de hectare și este alimentată de râul Neajlov. Debitul a scăzut atât de mult încât acum arată mai degrabă ca un pârâu. Cel mai rău e pentru peștii care obișnuiau să înoate pe întreaga întindere de apă. Odată cu retragerea apelor, au căutat adăpost în râul și așa îngustat de secetă și au început să moară. Din lipsă de oxigen, sunt de părere biologii.

Șeful Gărzii de Mediu a explicat în direct la Digi24 că lacul nu este secat într-un procent foarte mare, însă este nevoie de soluții pentru a stopa secarea în anii viitori. 

„Nu este într-un procent foarte mare, dar este important să afirmăm că dacă asistăm impasibil la aceste prime efecte, ele se vor adânci de la an la an și probabil acea imagine dezolantă se va întinde într-o suprafață mult mai mare. Ar trebui găsite soluții tehnice, investiții de a adapta infrastructura de retenție a lacului, astfel încât să putem asigura cantitatea suficientă de apă în sezonul rece, adaptată la pierderile crescute din sezonul cald”.

Comentarii Facebook