Duminica 8 Septembrie

Lovitură grea pentru elevii din România. Olimpicii care ajung la faza internațională, dar nu câștigă medalii sau premii, nu vor mai primi bursă de merit


O parte dintre elevii eminenți ai României riscă să nu mai primească bursă de merit în anul școlar 2024 - 2025, potrivit metodologiei cu noile reguli de acordare a burselor școlare. Mai exact, performanța de a se califica în loturile pentru etapele internaționale ale olimpiadelor, nu este suficientă pentru bursa de merit. Astfel, elevii care ajung la faza internațională a unei olimpiade, dar nu reușesc să câștige niciun premiu sau medalie, nu sunt remunerați printr-o bursă de merit. 

În anul școlar 2022-2023, aceștia primeau burse de excelență și erau menționați explicit în metodologia de acordare a burselor Cîmpeanu. Suma lunară de 500 de lei se acorda oricărui elev ajuns, după olimpiade – etapa națională, în loturile de pregătire pentru internaționale, potrivit edupedu.

În regulile pentru anul școlar 2023-2024 care se încheie pe 31 august, elevii olimpici din loturi, cu mențiunea să fie doar din cele restrânse, au fost trecuți de la excelență la bursa de merit, pe care au primit-o și cei care nu au premii sau care erau în primii 30% din clasa lor după mediile de la școală, în unele cazuri chiar și cu medii de 2, 3, 4 sau 5 – bursele Ligia Deca.

În metodologia pentru anul școlar 2024-2025, care se va aplica din septembrie, elevii olimpici calificați în loturile naționale, care se pregătesc și merg apoi după o altă selecție la olimpiadele internaționale, nu mai sunt menționați nicăieri. Aceștia nu mai pot lua bursă de merit decât dacă se încadrează în celelalte prevederi pentru bursa de merit, de exemplu cele care privesc media școlară – să fie peste 9,50.

Dacă au fost în loturile olimpice în acest an școlar și au și obținut premii la olimpiadele internaționale, atunci elevii vor putea lua bursă de excelență tip I din septembrie. Includerea explicită a elevilor din loturi la o bursă de excelență sau de merit însemna o recunoaștere suplimentară pentru acești elevi care au trecut de olimpiadele naționale și se pregătesc să reprezinte România în vacanță de vară la competițiile internaționale.


Comentarii Facebook