Lucian Mîndruță a prezentat aparatul BANAL care ar putea opri incendiile din spitalele COVID - FOTO
Realizatorul TV Lucian Mîndruță a prezentat aparatul care costă numai 800 de lei, dar care ar putea depista la timp secțiile în care se acumulează masiv oxigen și este risc de explozie.
”Acest obiect, cumparat la timp si raspandit in toate sectiile si spitalele din tara care folosesc masiv oxigen, putea salva pana acum aproape 50 de vieti.
Ulitimele doua, azi-noapte. Late edit: sectia de la Ploiesti avea detectoare de oxigen. Cum erau folosite si de ce nu au dat alarma? Dr. Radu Tincu, de la Floreasca spune ca ele nu sunt suficiente: trebuie conectate la un sistem automat de aerisire…
Dar sa continuam.
Da, inca un incendiu intr-un spital, intr-o zona cu concentratie inalta de oxigen. Doi morti, peste 10 raniti, Ploiesti.
Dupa ultimul incendiu, cel de la Constanta, m-am infuriat atat de tare ca am facut un video si le-am dat mura in gura managerilor de spitale si ministerului ce au de facut. N-am vorbit doar in numele meu - m-am consultat cu specialisti care mi-au explicat fenomenul. Cum ar trebui sa faca de fapt intreaga presa.
Si adevarul e ca dupa Constanta s-au facut cativa pasi pentru siguranta pacientilor din sectiile cu mult oxigen: un protocol de aerisire si - in cateva cazuri - echipamente ca acesta, cumparate de spitale, care au avut fonduri si competenta.
Vedeti, cum am mai spus, aceste incendii rapide in care NU AI TIMP sa salvezi oamenii se intampla in zonele in care oxigenul merge toata ziua si toata noaptea si NU se aeriseste. Oxigenul se imbiba in tesaturi si in momentul unei scantei, de orice fel, chiar electricitate statica, materialele care pot arde se aprind brusc, cu flacara mare si rapida, cu mult mai rapida decat ard in mod normal cearsafurile sau pijamalele. Asa se explica de ce ii gasim carbonizati: arde patul cu ei, ca sa fiu foarte clar.
Acum de ce se ajunge la aceste concentratii? Evident, pentru ca terapia Covid presupune de 2-3 ori mai mult oxigen in masca decat de obicei. Dar dupa un an si ceva asta n-ar mai trebui sa fie ceva nou, nu?
Ei bine, este. Pentru ca spitalele de stat romanesti sunt exact cum sunt oamenii: indolenti, cu intelegere putina, incapabili sa se informeze in legatura cu orice e nou. Credeti ca analfabetismul functional se opreste la usa? Sau la diploma?
Nu. Daca dupa primul incendiu puteam spune ca a fost un accident, la urmatoarele vorbim de oameni care nu sunt interesati de siguranta, de la managerii de spital si pana la infirmiere, care nu inteleg fenomenul chimic si care nu POT sa schimbe felul in care muncesc si traiesc.
Cele mai multe dintre accidentele de pana acum au avut drept cauza medii inchise in care s-a dat drumul la tuburi de oxigen.
Fireste, era nevoie de oxigenul asta. Dar incendiile puteau fi prevenite cu aerisire constanta si cu detectoare - nu mai scumpe de 800 de lei, iata - in fiecare salon in care dai drumul la tubul ala. Care doar el e mai scump decat detectorul!
Nu s-a intamplat asa. Nu mai zic ca in unele spitale e atat de frig incat nu poti sa deschizi geamurile fara sa ajungi repede inauntru la temperatura de afara…
Dar, iata, deja le caut scuze oamenilor. Si nu merita.
Merita insa, ca jurnalisti, sa nu mai inghitim ce ni se da, sa nu mai acceptam explicatiile simpliste (a luat foc de la priza, de la candela, etc) si sa punem intrebari simple:
Ati aerisit?
Aveti detector de concentratie de oxigen?
Va atasez poza unuia, am sters numele producatorului, sa nu zica nimeni ca-i fac reclama. L-am gasit pe Google, cautand “detector oxigen spital”.
Atat. Cu atat se puteau salva aceste vieti”, a scris Mîndruță.
0 Comentarii