Miercuri 25 Decembrie

Mai mulți români s-au trezit cu Poliția la ușă, după ce au anunțat pe cine votează, pe rețelele de socializare! Răspunsul Poliției - VIDEO


Mai mulți cetățeni au fost sunați și vizitați de polițiști după ce au anunțat pe Facebook, candidatul pe care îl vor vota în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024.

Mai multe astfel de cazuri au fost sesizate pe rețelele de socializare, în unele situații fiind sunați chiar și părinții celor care și-au exprimat poziția pe rețelele de socializare, deși este vorba despre adulți.

USR susține că ar fi vorba despre un abuz, fiind vizați în principal simpatizanți ai partidului. 

,,Guess what, tocmai am fost sunat și vizitat acasă de către cineva de la Poliție, în legătură cu această postare.

Nu o să pot detalia funcția și structura agentului, dar am aflat că această postare a fost detectată de către o aplicație cu inteligență artificială, care marchează postări ca fiind POSIBILE de influență a votului.

Am dat o declarație, acum aștept "răspunsul" prin poștă. Cândva...

Bă, în ce țară trăim? Nu sunt membru de partid, deci nu fac campanie după încheierea oficială a acesteia, NU am îndemnat la votul unui anumit candidat, deși legal, ca persoană fizică, pot face asta (update aici, nici ca persoană fizică nu poți face campanie, de fapt legea zice propagandă, nu campanie), ci doar mi-am expus propria opinie vis-a-vis de votul de mâine și am rugat la atenție pe cei care vor vota mâine.”, a explicat un român pe rețelele de socializare.

,,Au sunat-o pe mama să-i spună că sunt de la Poliție și că o amendează dacă nu șterg eu o postare de azi dimineață unde ziceam că votez cu Lasconi. Au mai zis că m-au sunat pe mine și eu nu am răspuns, dar nu e adevărat, îți pot arăta că nu am niciun apel nepreluat de la nimeni", a explicat alt român, potrivit activistului Radu Hossu.

Poliția Română susține însă că fac totul conform legii, propaganda electorală fiind interzisă după încheierea campaniei.

„Preşedintelui României, constituie contravenţii, dacă acestea nu constituie infracţiuni: „continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia..()”. Potrivit Deciziei nr. 4546/2014 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în România, reţelele de socializare sunt considerate spaţiu public. Astfel, continuarea promovării electorale în afara perioadei permise de lege este interzisă, inclusiv în aceste medii, conform legislaţiei în vigoare”, subliniază Poliția Română, potrivit News.ro.

Potrivit unui comunicat al MAI, în cursul zilei de sâmbătă au fost aplicate 26 de amenzi, în valoare de 37.000 de lei, în contextul alegerilor prezidenţiale.

"Pe parcursul zilei, au fost aplicate 80 de sancţiuni contravenţionale, respectiv 54 de avertismente şi 26 de amenzi în valoare de 37.000 de lei. Cele mai multe fapte sesizate au fost de continuare a propagandei electorale pe reţelele de socializare", a informat Ministerul Afacerilor Interne.

Poliția menționează că sancțiunile aplicate vizează „exclusiv respectarea regulilor stabilite prin lege, iar măsurile nu sunt îndreptate împotriva unei formaţiuni politice sau a simpatizanţilor acesteia, ci împotriva încălcării prevederilor legale”.

Comentarii Facebook