Duminica 8 Septembrie

Măsurile din scandaloasa ordonanță 84 vor fi amânate de către Guvern. IML intră într-un program accelerat de dotare cu aparatură


Guvernul va proroga în ședința de joi prevederile din Ordonanța 84 privind testarea anti-drog. Amânarea vine după ce inclusiv medicii legiști au acuzat că noile prevederi pot favoriza abuzuri ale Poliției, potrivit unor surse, citate de către Antena 3 CNN. Petiția împotriva ordonanței a strâns aproape 180.000 de mii de semnături. 

Potrivit surselor citate, Institulul Național de Medicină Legală, cel care efectuează analizele de sânge în cazul șoferilor, va intra într-un program accelerat de dotare cu aparate, cu fonduri de la Banca Mondială. 

Prorogarea măsurilor se va face tot printr-o Ordonanță de Urgență, urmând ca în cinci zile să fie convocat biroul permanent de la Senat care să ia act de OUG pentru ca amânarea măsurilor să poată intra în vigoare.

Premierul Ciolacu a anunțat luni că va discuta cu miniștrii despre modificările legale privind șoferii care consumă droguri, pentru a lua o decizie în ședința de Guvern de joi. El a subliniat necesitatea găsirii unor soluții care să continue lupta împotriva drogurilor fără a comite nedreptăți față de persoane nevinovate. Ciolacu a adăugat că răspunsul la testul antidrog efectuat de Poliție trebuie să fie disponibil între 48 și 72 de ore de la INML.

Pentru un răspuns rapid, INML are nevoie însă de dotări suplimentare și de aparate noi. În acest moment, rezultatele de la INML sunt așteptate de șoferi și câteva luni.

Marcel Ciolacu a specificat că achizițiile necesare pentru efectuarea acestor teste într-un timp rezonabil nu implică un efort financiar semnificativ.

„E o sumă simbolică pentru Guvernul României, una sau două milioane de euro, o să vorbesc cu domnul Boloş”, a precizat şeful Executivului. 

Şoferii s-au revoltat, după ce Guvernul a adoptat OUG 84 prin care Codul Rutier a fost modificat, astfel ca cei care refuză testarea cu aparatul etilotest sau drug-test să rămână fără permis până vin rezultatele probelor de sânge.

Nemulţumirea şoferilor este legată, mai ales, de faptul că Poliţia Rutieră a recunoscut că în cazul testelor rapide antidrog între 15% şi 20% dintre ele pot avea rezultat fals pozitiv şi, deci, conducătorii auto sunt obligaţi să ceară testarea la INML. 


Comentarii Facebook