Vineri 22 Noiembrie

Medic: De când au crescut aiurea salariile în scop electoral, unii doctori ocolesc bolnavii


Un medic de la Spitalul ”Nicolae Malaxa” din Capitală a scris, pe Facebook, că sunt medici care nu mai vor să muncească şi ocolesc bolnavii.

Medicul Laurenţiu Beluşica, de la Spitalul Malaxa, din Capitală, și-a spus părerea pe Facebook.

Un coleg de la un spital mic din ţară, care nu doreşte să fie cunoscut în Facebook, mi-a transmis o situaţie cu care se confruntă des. Colegi din anumite specialităţi, de când s-au mărit aiurea salariile în scop electoral, nu mai vor să muncească şi caută diferite motive evitând bolnavii grei pe care Îi îndrumă spre alte spitale chipurile mai dotate. Au ajuns să ascundă şi sa fure investigaţiile paraclinice pentru a evita contactul iminent cu astfel de pacienţi dificili. Am întrebat, se întâmplă şi în alte părţi. Evident că aceasta este cauza, aşa cum am spus şi eu de la început şi anume faptul că mărirea chiar justificată a salariilor fără schimbări majore ale sistemului comatos de multă vreme, o să conducă la anomalii care se reflectă asupra pacientului, a spitalului (aglomerarea unor spitale terminus) ca şi a medicului curant care se alege într-o gardă cu un pacient greu pe care nu-l poate rezolva”, scrie medicul bucureştean.

Un medic a ținut să traducă ce spune medicul de la Malaxa: ”Daca nu mai e stimulentul numit spaga timpul trece, leafa merge…”.

Un alt doctor din Galați a confirmat cele spuse de nedicului bucureştean.

Este o realitate! Sunt internistă într-un spital clinic judeţean de urgenţă!!Şi nu e niciun secret: La Galaţi. Este adevărat că tot timpul, şi mai ales noaptea, după orele 1.00, ajung la noi pacienţi în stare foarte gravă, trimişi de la spitalele Tecuci şi Tg. Bujor. Gărzile noastre sunt, oricum supraaglomerate, pentru că în afară de noi, câţiva internişti, nimeni nu face vreo gardă!!!! Asigurăm garda pe vreo 8 secţii (inclusiv oncologie şi gastroenterologie). E bine cunoscut că nu au cu ce trata cazurile grave şi complicate (că nici noi nu prea avem.....), dar sunt şi pacienţi care pot fi, totuşi, internaţi şi trataţi. Să nu mai spun de spitalele CFR şi Militar care sunt <de fiţe>. Tratează acolo pacienţi fără prea multe complicaţii. C nd boala se agravează, ciroza devine necompensată, iar insuficienţa cardiacă ireductibilă, nu mai sunt pacienţii dumnealor!”, scrie, pe Facebook, medicul Anda Doiniţa Ionescu-Marcu.

Soluțiile ar fi reducerea salariilor, depolitizarea sistemului medical şi aplicarea principiului meritocraţiei, astfel încât medicii care au rezultate să primească mai mult, indiferent de specializare, scrie Mediafax.

Comentarii Facebook