Miercuri 18 Decembrie

Meseriașii de cartier ajung să lucreze involuntar mână în mână cu hoții. Într-un service improvizat, telefonul poate fi deblocat instant


Majoritatea telefoanelor mobile au un sistem de securitate care presupune setarea unui cod PIN, a unei parole sau a unui model de deblocare, denumit „Pattern Lock”. Însă, aproape orice telefon poate fi deblocat, în doar câteva minute, la orice colț de stradă, în service-urile GSM improvizate.

E nevoie doar de un soft gândit de hackeri și de cineva cât de cât priceput la telefoane. Mai departe, meseriașii de cartier ajung să lucreze mână în mână cu hoții de telefoane pentru un ban în plus, fără ca măcar să-și dea seama. 100 de lei. Atât costă deblocarea unui telefon fabricat anul trecut. O procedură care nu durează mai mult de 10 minute. Și pentru care reporterilor nu li s-a cerut să demonstreze că telefonul le aparține. Culmea, la un service autorizat, deblocarea ar fi durat chiar și câteva zile, scrie observatornews.ro

Sunt niște softuri făcute de hackeri. Un service autorizat colaborează cu producătorul. Acela este cel care poate să îl deblocheze. În mod normal, înainte de a fi vândut mai departe sau de a fi deblocat, un telefon ar trebui verificat prin codul IMEI, un număr internațional de identificare, notează sursa citată. 

Un soft similar este folosit și de Poliție, care înregistrează codul telefonului într-o bază de date internațională, în momentul în care depunem o plângere cum că l-am pierdut sau că ni s-a furat. Prin același cod, polițiștii pot cere operatorului de telefonie mobilă să blocheze dispozitivul. Procedura greoaie face ca rar să se întâmple acest lucru. Până să fie găsit de polițiști, telefonul ajunge pe diferite platforme online de comerț, imediat după deblocare. Telefoanele mobile se numără printre cele mai furate obiecte pentru care oamenii ajung la Poliție. Puține ajung să fie recuperate, scrie Observator. 

Comentarii Facebook