Duminica 22 Decembrie

”Mi-am rupt gâtul la o provocare de pe TikTok. Nu faceți ca mine!” - Mesajul unei tinere, despre provocările ce pot ucide


O adolescentă și-a rupt gâtul în timp ce încerca să imite o provocare pe TikTok. După tragicul incident, ea a postat un mesaj prin care previne tinerii să nu mai răspundă provocărilor și să devină victime.

Sarah Platt, pe atunci în vârstă de 16 ani, participa la un turneu de hochei, iar prietenii ei au îndemnat-o să încerce provocarea ”skull breaker”, cândva foarte populară pe rețeaua de socializare, relatează Mirror.

Ea a fost singura care a aterizat pe gât și nu și-a mai putut mișca piciorul drept. ”A fost doar o tendință care exista în acel moment. Ne-am gândit că a face TikTok ar fi distractiv și amuzant, dar nu am vrut cu adevărat să particip pentru că pur și simplu nu voiam să fiu rănită. Dar a fost un pic de presiune din partea prietenilor”, a spus Sarah.

Ea s-a ales cu trei oase rupte la gât și vertebrele T5. Tânăra are acum 18 ani și totul a rămas în urma, ca un vis urât. ”Vreau să încerc să-i fac pe oameni mai conștienți să nu facă asta, pentru că s-ar putea răni cineva”, a adăugat adolescenta. ”Am fost unul dintre cei norocoși. Ea este în viață și merge, slavă Domnului, dar, evident, trebuie să ne confruntăm cu alte complicații ca urmare”, a spus mama fetei, Jame Platt.

Un fost polițist, devenit expert în siguranță online, John Staines, a spus că sunt copii chiar și de șase ani care participă la provocări periculoase online. ”Părinții cred că TikTok este plin de dansuri fericite și nu își dau seama că există o latură mai întunecată. Oamenii dau vina pe TikTok, dar au miliarde de utilizatori și nu pot viziona toate videoclipurile. Nici cei mai buni algoritmi din lume nu ar putea face asta. Cu toate platformele de social media, părintele trebuie să fie atent. Și copilul trebuie să poată vorbi cu părinții”, a spus el.

Recent, un băiat a murit în timpul unei provocări denumită ”blackout”, în care oamenii se sufocă până leșină, când a fost găsit cu o sfoară în jurul gâtului, în aprilie.

Tânărul de 12 ani nu și-a recăpătat niciodată cunoștința și a murit la începutul acestei luni, după ce o instanță a decis că ar trebui deconectat de la aparate. Mama băiatului consideră că Archie nu este singura victimă, fiind peste 82 de decese legate de provocari periculoase. 

Cei de la TikTok au comentat cazurile, dar neconcludent. ”Nimic nu este mai important pentru noi decât siguranța și bunăstarea comunității noastre, și în special a utilizatorilor noștri adolescenți. TikTok este o platformă strict pentru vărste 13+, iar regulile comunității noastre clarifică faptul că nu tolerăm un conținut care promovează acte periculoase care pot duce la vătămări. Anul trecut am lansat un proiect global major pentru a afla despre nuanțele acestui subiect și de atunci am făcut o serie de pași proactivi, pentru a ne proteja în continuare comunitatea și pentru a o educa despre cum să interacționeze în siguranță cu ceea ce văd online”, a declarat un purtător de cuvânt al TikTok.

Comentarii Facebook