Mii de militari străini vor intra în România în prima jumătate a anului 2025, dintre care aproximativ 4.000 de soldați francezi cu mijloace de luptă
Aproximativ 15.000 de militari români și aliați vor participa, în prima jumătate a anului, la evenimentele multinaționale de instrucție planificate să se desfășoare în poligoane și facilități militare din România, în cadrul exercițiilor DACIA 25 și DACIAN SPRING 25.
Totodată, instruirea se va desfășura în nu mai puțin de șapte poligoane din nord-vestul, centrul, sudul și sud-estul țării, a anunțat, miercuri, Ministerul Apărării Naționale (MApN), într-un comunicat.
Armata României va desfășura această serie de exerciții militare integrate, menite să consolideze cooperarea în cadrul NATO și al parteneriatului strategic româno-american
„Pentru Armata României, exercițiile reprezintă o oportunitate de a testa capacitatea de a susține operații defensive în cadrul alianței și de a asigura sprijinul necesar pentru trupele și echipamentele care tranzitează sau staționează pe teritoriul național. Aceste activități militare sunt un exemplu clar al angajamentului comun pentru securitatea colectivă și stabilitatea regiunii”, subliniază MApN.
Activitățile de instruire planificate vor cuprinde deplasări și exerciții tactice cu și fără trageri de luptă, parașutări, forțări ale cursurilor de apă, comunicații criptate, coordonare a tranzitului prin puncte aeriene, navale și terestre de trecere a frontierei, precum și activități cu specific medical.
DExercițiul DACIAN SPRING 25 (DASP 25) planificat și condus de către MND-SE (Divizia Multinațională Sud-Est), în perioada 05 – 26 mai, reprezintă o premieră prin dislocarea pe teritoriul României de către Franța, națiunea-cadru a Grupului de Luptă NATO de la Cincu, a unei structuri multinaționale de nivel brigadă, aproximativ 4.000 de militari francezi cu mijloace de luptă.
Reamintim că țara noastră deține și comanda misiunii Uniunii Europene de Instruire a Forțelor Armate din Republica Centrafricană (EUTM RCA), prin generalul de brigadă Nicolae Gabriel Oros, care a preluat această funcție tot de la un ofițer român, generalul de brigadă Cornel Tonea Bălan.
Instituită în aprilie 2016, EUTM RCA acordă sprijin autorităților centrafricane în domeniile consiliere strategică și educație pentru forțele de securitate ale Republicii Centrafricane. Cei aproximativ 60 de militari români participanți la EUTM RCA, în cooperare cu reprezentanți ai instituțiilor internaționale, participă la procesul de pregătire a militarilor din țara gazdă, prin activități de consiliere la nivel strategic și planificarea, organizarea, respectiv conducerea cursurilor de carieră și educație militară pentru ofițeri, subofițeri și personal de specialitate.
„Prin asumarea responsabilităților de comandă a celor două angajamente operaționale ale Uniunii Europene, țara noastră își reconfirmă contribuția la menținerea securității regionale și globale”, arată MApN.
5 Comentarii
Ne pregătesc nebunii de război cumva???
Trebuie să stîrnim cîcăcelul să avem necazuri cu Ruși altfel nu e bine să fim neutri
Ne invadeaza NATO?
de asta s-au anulat alegerile ?
a ajuns romania o baza militara straina