Milioane de conturi Facebook rămân active, deşi utilizatorii au murit. „Sper că nu o să dau mesaj unei fete care a decedat”
Viața fără moarte există... pe Facebook. Milioane de conturi rămân active, deși utilizatorii au murit de mult. Pe profilurile lor sunt postate anual sute de mesaje și urări de „La mulți ani”. Pare straniu, dar ar trebui să ne obișnuim cu situația, spun cercetătorii de la Oxford. În câteva zeci de ani, pe Facebook vor fi mai mulți utilizatori morți decât vii.
Cât mai trăiești pe Facebook du pă ce ai murit? Nelimitat! Pe social media viața nu se măsoară în ani, dispare omul, însă nu și contul
Deși a decedat în urmă cu doi ani, interpretul de muzică populară, Petrică Mâțu Stoian continuă să primească urări de la mulți ani de la prietenii virtuali. În 50 de ani ar urma să vedem astfel de postări la fel de des cum vedem fotografii cu pisici sau poze din vacanță.
„Sper că nu o să dau mesaj unei fete care a decedat. Dacă acea persoană a murit ar trebui lăsată în pace măcar pe social media”, spune un bărbat. „Oribil, grotesc, nu e corect. Ar trebui să dispară aşa mi se pare normal”, afirmă o femeie.
Ce se poate face în astfel de situații
Ce face compania Facebook în astfel de situații? „El se autosesizează, dar nu are voie să facă nimic fără un om care să confirme respectivele lucruri. Există acest trend de a lăsa lucrurile în spate fără a se ocupa cineva de ele. Probabil că în scurt timp va exista un mecanism care să preîntâmpine astfel de lucruri”, declară un specialist în social media.
Mulți dintre internauți au sesizat problema. „Am avut un prieten care a fost diagnosticat cu cancer, metastază şi contul lui e încă activ, nu s-a ocupat nimeni, mi se pare deranjant. Ar trebui să se ocupe şi cei din familie să îi şteargă contul că poate nu toată lumea ştie că a murit persoana respectivă”, spune un bărbat, potrivit observatornews.ro.
Contractul de moștenire, pe Facebook
Ce este de făcut? La fel ca în viaţa reală, un contract de moştenire. Online, desigur. Utilizatorii pot desemna un prieten virtual care să le preia contul ori să îl închidă după deces. Totul se face din setările contului, dar când utilizatorul este în viaţă.
„E un algoritm în spate, în funcţie de mesajele care se transmit şi pozele care se pun cum că a decedat atunci facebook se declanşează cum că e nevoie să se facă un upgrade pe acea pagină”, a adăugat specialistul în social media.
La fel s-a întâmplat şi în cazul celui mai mare canoist român, Ivan Patzaichin. Pagina lui s-a transformat într-un cont in memoriam unde familia postează în continuare fotografii şi amintiri pentru comunitatea online a sportivului. În prezent, Facebook are peste 12 milioane şi jumătate de utilizatori doar în România. Nimeni nu ştie, însă, câţi sunt vii.
1 Comentariu
Intr-adevar, o mare problema a omenirii: dai mesaj cuiva si nu-ti raspunde. Si ramai marcat pe viata, cu gandul: oare nu ma place sau e moarta?