Duminica 22 Decembrie

Milioane de femei din SUA își vor pierde dreptul la avort prin decizia Curții Supreme


Milioane de femei din SUA își vor pierde dreptul constituțional la avort, în condițiile în care Curtea Supremă anulează hotărârea istorică Roe vs. Wade, transmite BBC.

Curtea a anulat decizia istorică Roe vs. Wade, la câteva săptămâni după ce o scurgere fără precedent de documente a sugerat că ar fi favorabilă acestui lucru. Hotărârea va transforma dreptul la avort în Statele Unite, care nu va mai fi considerat un drept constituțional, fiecare stat putând acum să decidă dacă interzice, limitează sau permite această procedură.

Decizia Roe vs. Wade a stabilit, în urmă cu aproape jumătate de secol, în 1973, că Constituţia americană protejează dreptul femeilor la avort. Hotărârea a acordat femeilor americane dreptul absolut la avort în primele trei luni de sarcină.

SUA, se întoarce în timp cu peste 45 de ani

Prin decizia de vineri, 24 iunie, SUA revine la situația dinainte de 1973, când fiecare stat era liber să interzică sau să autorizeze avorturile. Se așteaptă ca jumătate dintre statele americane să introducă noi restricții sau interdicții.

Treisprezece state au adoptat deja legi care vor interzice automat avortul în urma hotărârii Curții Supreme. O serie de alte state sunt susceptibile de a adopta rapid noi restricții. Cele 13 state sunt Arkansas, Idaho, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Missouri, Dakota de Nord, Dakota de Sud, Tennessee, Utah, Texas, Oklahoma și Wyoming.

36 de milioane de femei din SUA nu vor mai avea dreptul la avort

În total, se așteaptă ca accesul la avort să fie oprit pentru aproximativ 36 de milioane de femei de vârstă reproductivă, potrivit cercetărilor efectuate de Planned Parenthood, o organizație de asistență medicală care oferă avorturi.

Curtea Supremă a analizat un caz, Dobbs v Jackson Women’s Health Organization, care contesta interdicția din Mississippi privind avortul. Instanța s-a pronunțat în favoarea statului cu o majoritate de șase voturi la trei, punând astfel capăt efectiv dreptului constituțional la avort.

Guvernatorii democrați din mai multe state, printre care California, New Mexico și Michigan, au anunțat deja că intenționează să înscrie dreptul la avort în constituțiile lor în cazul în care decizia Roe vs. Wade va fi răsturnată.

De asemenea, vicepreședintele american Kamala Harris s-a întâlnit joi cu procurorii generali democrați din șapte state pentru a discuta despre cum să apere dreptul la avort, relatează agenția de presă Reuters.

SUA devine una dintre cele patru țări din lume care au interzis avortul

Prin consecințele deciziei de vineri a Curții Supreme, SUA devine una dintre cele doar patru țări din lume care au restricționat dreptul la avort în ultimii 30 de ani, potrivit newsweek.com.

Din 1994, doar Polonia, El Salvador și Nicaragua au restricționat accesul femeilor din țările lor la avorturi, potrivit Centrului pentru Drepturile Reproductive, un grup care luptă pentru accesul la avort, contracepție și protejarea drepturilor reproductive la nivel global. Imaginea de ansamblu arată că aceste trei țări au evoluat în direcția opusă față de majoritatea lumii: aproximativ 50 de țări din întreaga lume au extins accesul la avorturi în ultimii 25 de ani.

Rusia este una dintre primele țări din lume în ceea ce privește numărul de avorturi

Ratele avorturilor au fost excepțional de ridicate timp de decenii, în comparație cu alte țări, dar au scăzut în ultimele două decenii. În 1920, Rusia sovietică a devenit prima țară, sub conducerea lui Lenin, care a permis avortul în toate circumstanțele. De atunci, dreptul la avort au fost contestat în țară, iar Stalin a interzis procedura între 1936 și 1955. Avorturile rămân o opțiune disponibilă pentru rusoaice până în a 12-a săptămână de sarcină, din orice motiv, scrie newsweek.com.

În ciuda unei tendințe globale de extindere a accesului la avorturi, 41% dintre femeile din lume trăiesc în țări cu legi restrictive în materie de avort, potrivit Centrului pentru Drepturile Reproductive.

Aproximativ 90 de milioane de femei trăiesc în țări în care avortul nu este permis în nicio circumstanță, inclusiv atunci când ar putea fi necesar pentru a salva viața femeii.


Comentarii Facebook