Ministerul taie bursele sociale pentru navetiștii din mediul rural în contextul în care aproape 20% din elevi spun că nu-și permit să ajungă la școală
Ministerul Educației a decis schimbarea felului în care sunt acordate mai multe tipuri de burse. Astfel, elevii din mediul rural care sunt nevoiți să facă naveta dintr-o altă localitate pentru a studia nu mai beneficiază de burse sociale, în ciuda faptului mulți dintre aceștia nu au fonduri suficiente să ajungă la școală.
Concret, în loc să fie reintroduse bursele pentru liceenii din mediul rural care sunt nevoiți să studieze în altă localitate, așa cum prevedea ORDINUL nr. 3.073 din 31 ianuarie 2022, Ministerul Educației elimină, prin ultima propunere de metodologie pentru acordarea burselor, acest drept pentru toți elevii navetiști din mediul rural: atât din ciclul primar și gimnazial, cât și din ciclul liceal.
Potrivit unui studiu Word Vision, realizat pe un eșantion de copii și adolescenți din mediul rural:
- Doi din zece părinți din mediul rural nu-și susțin copiii la liceu din cauza greutăților financiare;
- 18% dintre adolescenți nu au bani pentru biletul de autobuz către școală;
- 14% merg frecvent sau întotdeauna la culcare nemâncaţi,
- 35% niciodată sau doar uneori au suficiente rechizite și cărţi pentru școală;
- Un sfert dintre copii spun că elevii din familiile sărace sunt discriminaţi (mult sau foarte mult).
Această măsură ar putea crește și mai tare riscul de abandon școlar, mai ales că vorbim de comunitățile rurale.
Mai mult, eliminarea burselor de studiu are de asemenea un impact destul de sever asupra copiilor proveniți din acest mediu.
Prin vechea metodologie, bursa de studiu împreună cu bursa pentru elevii navetiști din mediul rural asigurau o formă de sprijin pentru mii de copii din familii dezavantajate, dar care reușeau totuși să ajungă la școală.
„Nu suntem de acord cu eliminarea burselor pentru elevii din mediul rural care învață în altă localitate decât domiciliul lor și nici cu eliminarea burselor de studiu. Trebuie să oferim astfel de burse pentru cât mai mulți copii din medii dezavantajate, care chiar au nevoie de acestea, nu să le eliminăm și fără să-i întrebăm pe copii mai întâi. Mulți elevi depind de aceste burse. În primul rând, copiii respectivi trebuie să folosească transportul în comun oferit de firme private, deseori la un preț costisitor, pentru a ajunge la școală. Iar în multe cazuri, școlile nu le decontează prețul abonamentelor. În al doilea rând, pe lângă transport, rămân multe cheltuieli, poate mai puțin văzute, pentru copii. De la faptul că nu ai avut timp să-ți pregătești pachetul de mâncare și ai nevoie să-ți cumperi ceva de la magazin la situațiile în care ți se rupe singura pereche de adidași și trebuie să-ți cumperi urgent alta. Pentru alți copii, aceste burse reprezintă singura posibilitate de a-și sprijini familiile cu cheltuielile pentru alimente sau alte nevoi de bază. Sperăm că Ministerul Educației va reveni asupra deciziei. Cu toții ne dorim o generație de copii cât mai pregătiți pentru viitor, iar încurajarea participării la școală este fundamentală în acest scop”, a transmis Consiliul Consultativ al Copiilor.
1 Comentariu
Iar pensiile speciale raman. Iar profesorii au solicitat/ si primit marire de salar. Oare dupa care elevi ? Doar cei urbani ? Ce mai tara avem !