Vineri 22 Noiembrie

Ministrul Mediului: „Nu se știe ce s-a întâmplat cu puii de urs. Poate au fost îngropați”


Ministrul Mediului Tanczos Barna a declarat, luni seara, că muncitorii care au scos puii de urs din bârlog exploatau legal doborâturi, în zona Gheorgheni, afectată anul trecut de o furtună deosebit de puternică.

Din câte se pare, era o activitate de exploatare legală, într-o zonă cu doborâturi. Anul trecut, în zona Gheorgheniului, în zona Ciucului, au fost foarte multe doborâturi, după o furtună extrem de puternică, erau sute de mii de metri cubi de brad, de păduri, care au fost distruse, practic, de acea furtună, pagubă foarte mare pentru proprietarii de păduri. Înţeleg că, în momentul de faţă, se află în zona respectivă mai multe exploatări în desfăşurare, pentru că terenul trebuie eliberat şi trebuie pregătit pentru replantare. Din primele informaţiile pe care le deţinem, activitatea a fost legală, de eliberare a terenurilor respective de masa lemnoasă doborâtă şi pregătirea terenului pentru replantare”, a afirmat Tanczos Barna, la Digi 24.

De asemenea, acesta a mai adăugat faptul că organele de anchetă și Garda de Mediu au acționat imediat după primirea informațiilor, dar puii nu au mai fost găsiți, astfel că nu se știe exact ce s-a întâmplat cu ei, iar autoritățile au luat în calcul mai multe variante.

Nu se ştie ce s-a întâmplat cu ei. Poate exista şi varianta ca ursoaica să se fi întors şi să-şi fi luat puii, este teoretic posibil, sau au fost îngropaţi, nu se ştie, efectiv, organele de anchetă nu ştiu dacă au reuşit să stabilească modul în care s-a terminat acel incident. Aşteptăm şi noi informaţii de la procurori, de la poliţişti care au făcut cercetarea penală”, a menţionat el.

Nu se știe dacă este vorba de trafic de carne de urs

În legătură cu ipoteza potrivit căreia ar putea fi vorba de trafic de carne de urs sau de urşi vii, ministrul Mediului a făcut apel la calm şi a subliniat că dacă există astfel de informaţii, cazul trebuie preluat de DIICOT.

Eu aş vrea să rog pe toată lumea, şi pe cei care depun o activitate extrem de importantă în cadrul organizaţiilor neguvernamentale şi cetăţenii, să nu ne lansăm în ipoteze care nu au susţinere şi care sunt greu de dovedit. Cu siguranţă, în cazul în care există informaţii cu privire la o asemenea ipoteză de trafic de carne de urs sau trafic de ursuleţi sau urşi vii, cazurile trebuie preluate de DIICOT. Pentru că aceste acţiuni nu se mai fac de o singură persoană, ele devin de competenţa DIICOT-ului şi cercetările se fac de către specialişti, nu de către un ministru, nu de către un activist, nu de către un cetăţean, nu de către cineva care încearcă să ajute, dar nu are nici posibilitatea, nici pregătirea, nici informaţiile ca să facă acest lucru. Cu siguranţă, în cadrul acestei cercetări penale, vor fi analizate toate ipotezele, cu siguranţă că în cazul în care există şi cea mai mică suspiciune rezonabilă cu privire la o chestiune mai amplă, mai complexă, organizată, cu siguranţă organele de anchetă îşi vor face datoria şi vor acţiona ca atare. Fac apel la calm şi să aşteptăm rezultatele anchetei, pentru că sunt convins de faptul că nicio informaţie nu o să fie ascunsă de organele de anchetă penală, sunt convins că îşi vor face treaba aşa cum trebuie, în mod profesionist şi nu m-aş angaja nici eu şi nu ar trebui să se angajeze nici altcineva în pseudocercetări penale, pentru că nu suntem specialişti şi nu avem toate informaţiile la îndemână”, a subliniat ministrul Mediului.

Totuși, muncitorii vor plăti legal pentru acțiunile lor

El a reiterat că fapta muncitorilor este inadmisibilă, că ei vor suporta rigorile legii şi a ţinut să precizeze că aceştia păreau foarte relaxaţi, semn că ursoaica fusese îndepărtată de acolo cu mult timp înainte ca ei să aibă curajul să intre în acel bârlog în care au fost găsiţi ursuleţii.

De altfel, ministrul a atras atenţia tuturor celor care ajung în situaţii similare să nu acţioneze în acest fel, „să nu-şi rişte viaţa şi libertatea, luând din bârlog ursuleţi sau perturbând în orice fel viaţa acestor animale strict protejate”.

S-a întocmit dosar penal pentru rănirea sau schingiuirea animalelor

Vineri, poliţiştii harghiteni au identificat patru muncitori forestieri din judeţul Neamţ care sunt bănuiţi că au scos patru pui de urs dintr-un bârlog, în zona Gheorgheni, în cauză fiind întocmit un dosar penal pentru săvârşirea mai multor infracţiuni – rănirea sau schingiuirea animalelor, potrivit Legii 205/2004 şi perturbarea intenţionată în cursul perioadei de reproducere, de creştere, de hibernare şi de migraţie, precum şi deteriorarea şi/sau distrugerea locurilor de reproducere ori de odihnă, prevăzute de OUG 57/2007.

Cercetările au fost declanşate după ce pe o reţea de socializare a apărut o înregistrare cu mai mulţi bărbaţi care scot din bârlog patru pui de urs foarte mici şi se distrează pe seama lor.


Comentarii Facebook