Modificări importante pentru anul școlar 2024-2025: Ce trebuie să afle elevii, profesorii și părinții înainte de începerea noul an școlar


Începând cu luna viitoare, odată cu debutul noului an școlar, vor intra în vigoare noi reguli atât pentru elevi, cât și pentru profesori. 

Deși Ministerul Educației nu a implementat măsuri pentru combaterea bullying-ului sau a consumului de droguri în școli, se propune înființarea unei camere de detenție în unitățile de învățământ. Aceasta ar fi o încăpere destinată elevilor care perturbă orele, unde să fie ținuți separat și supravegheați de un cadru didactic. 

Rămâne de văzut cum va fi gestionată această măsură, având în vedere deficitul de personal din învățământ și faptul că, în prezent, există un singur profesor de serviciu pe zi în școli.

Este prevăzută și scăderea notei la purtare pentru elevii care au mai mult de 20 de absențe nemotivate iar școlarii care au probleme vor fi nevoiți să meargă la consiliere psihologică. Mai mult decât atât, noile măsuri prevăd un consilier școlar la fiecare 500 de elevi.

Cadrele didactice se vor confrunta și ele cu noi obligații și interdicții. Unitățile școlare vor fi obligate să publice autorizația de securitate la incendiu și avizul sanitar. În plus, profesorii nu vor mai avea voie să ofere meditații elevilor cărora le predau și la clasă.

Ministerul Educației mai dorește ca examenul de bacalaureat să aibă loc mai devreme, probele scrise să fie la începutul lunii iunie, astfel încât să fie evitată canicula, iar probele orale să fie susținute încă din iarnă, mai exact din luna ianuarie.

Mai mult decât atât, elevii și părinții vor putea vedea lucrările de la Evaluarea Națională și de la Bacalaureat înainte de a face contestație.

Comentarii Facebook