Duminica 22 Decembrie

Muncitorii străini din România, batjocoriţi de angajatorii români. „Lucrau 12-13 ore pe zi"


Muncitorii străini veniţi pentru un trai mai bun în România au întâmpinat probleme la locul de muncă, aceştia munceau şi câte 12-13 ore pe zi şi s-au întors în Bangladesh. 

Din ce în cei mai mulţi străini din afara Europei vin să muncească în România, unde angajatorii se confruntă cu o lipsă majoră de forţă de muncă. Anul acesta, firmele pot aduce o sută de mii de cetățeni străini, dublu față de anul trecut.

În ultima vreme, însă, au început să apară și conflicte, pentru că unii angajatori nu respectă programul de lucru ori le dau muncitorilor mai puțini bani decât s-au înțeles inițial, precizează Ştirile Pro TV.

Muncitorii străini din domeniul construcţiilor lucrează şi câte 13 ore pe zi

Un muncitor din Bangladesh şi-a exprimat nemulţumirea faţă de angajatorul său în cadrul unui interviu acordat sursei citate. Acesta lucrează de trei ani la o firmă de construcții și, pentru că vorbește limba engleză, îi ajută pe cei veniți din țara lui. Bărbatul spune că în ultima perioadă mulți au avut probleme cu angajatorii, care nu respectă contractele și le dau mai puțini bani.

Mulți oameni au venit din Bangladesh pentru o slujbă în construcții. Aveau contract de muncă cu 8 ore pe zi, însă ei lucrau 12-13 ore pe zi, așa că s-au întors în Bangladesh, ori au plecat în alte țări”, spune muncitorul.

Însă există şi situaţii mai grave, în care angajatorii confiscă actele muncitorilor, inclusiv paşaportul, ca şi garanţie că cei din urmă nu-şi vor părăsi locul de muncă. Apoi, angajaţii sunt forţaţi să lucreze mai mult, iar contractul nu se mai respectă. În astfel de situaţii apar conflictele, iar mulţi dintre ei sunt alungaţi, sau pleacă singuri.

Autorităţile nu vor să se implice în astfel de cazuri 

Din punct de vedere legal, în aceasta situație, muncitorii străini ar trebui ajutați. Însă oficialii români evită uneori să se implice.

Poliția este implicată pe parte de reținere a documentelor. Fie că este vorba de furt, fie că este vorba de reținere a documentelor, sau pur și simplu de invocarea faptului că aceste documente ar fi reținute de angajator”, a explicat reprezentantul unei asociații de asistență pentru imigranți.

Există și cazuri în care muncitorii au plecat fără acte și nu s-au mai putut angaja. Fără bani de mâncare și chirie, au ajuns pe străzi.

În aceste moment aproximativ 5 mii de muncitori, cu acte în regulă, fără loc de muncă, sunt în evidența autorităților. Numărul de persoane care au venit anul trecut din afara Uniunii Europene și s-au angajat la noi în țară s-a dublat anul trecut. Vorbim de aproape 50.000 de avize de angajare oferite acestor oameni doar în 2021. Majoritatea vin din Nepal, Bangladesh, Sri Lanka și Turcia.

Anul acesta, autoritățile au decis că pot fi aduși în România 100 de mii de muncitori din afara Uniunii Europene.


Comentarii Facebook