Duminica 22 Decembrie

”Nu haina-l face pe om!” Poveste uimitoare a unui îngrijitor de parc, modest, care era multimilionar și nimeni nu știa asta


”Nu haina-l face pe om!”, este un proverb vechi românesc, dar foarte actual. 

Geoffrey Holt - un om modest, îngrijitor al unui parc din Hinsdale, New Hampshire (SUA) - a murit la începutul acestui an cu un secret: era multimilionar.

Locuitorii îl vedeau deseori pe Holt prin oraș îmbrăcat în haine ponosite și conducând o mașină de tuns iarba.

Făcea munci ciudate pentru alții, dar rareori părăsea orașul. Deși a predat, la un moment dat, cursuri de educație rutieră pentru liceeni, Holt renunțase să mai conducă o mașină.

A optat în schimb pentru o bicicletă și, în cele din urmă, pentru mașina de tuns iarba.

Acesta nu avea o casă mobilă, nu avea nici televizor și nici calculator, iar picioarele patului treceau prin podea.

”Părea să aibă ceea ce-și dorea, dar nu-și dorea prea mult", a declarat Edwin "Smokey" Smith, cel mai bun prieten și fost angajator al lui Holt, potrivit AP.

Holt a murit la începutul acestui an cu secretul că era multimilionar. El a dăruit totul comunității de 4.200 de persoane. Testamentul său conținea instrucțiuni succinte: 3,8 milioane de dolari pentru orașul Hinsdale, în beneficiul comunității în domeniile educației, sănătății, recreerii și culturii.

”Nu cred că cineva avea idee că avea atât de mult succes”, a declarat Steve Diorio, președintele consiliului de administrație al orașului, care îi făcea ocazional cu mâna lui Holt din mașina sa.

”Știu că nu a avut o familie mare, dar cu toate acestea, să lase asta orașului în care a trăit în ... Este un dar extraordinar".

Pe lângă casa lui Hinsdale, construită în 1759, orașul are cel mai vechi oficiu poștal care funcționează continuu din țară, datând din 1816.

Unii locuitori au propus ca banii lăsați de Holt să fie folosiți pentru a moderniza ceasul primăriei, pentru a restaura clădirile sau poate pentru a cumpăra o nouă mașină de numărat buletinele de vot - în onoarea lui Holt - care mergea la vot de fiecare dată.

O altă posibilitate este înființarea unui curs online de educație pentru șoferi.

Hinsdale va ”utiliza banii rămași foarte cumpătat, așa cum a făcut domnul Holt”, a declarat Kathryn Lynch, administratorul orașului.

Cel mai bun prieten al lui Holt, Smith, care a devenit executorul testamentar al averii lui Holt, știa despre averea acestuia de câțiva ani. Holt, care a murit în iunie la vârsta de 82 de ani, avea tot felul de pasiuni, cum ar fi colecționarea a sute de machete de mașini și trenulețe care îi umpleau camerele, acopereau canapeaua și se extindeau până la un șopron.

De asemenea, colecționa cărți despre istorie, Henry Ford și cel de-al Doilea Război Mondial fiind printre subiectele sale preferate.

Holt avea și o colecție vastă de discuri, printre care Handel și Mozart.

Smith știa, de asemenea, că Holt, care la începutul vieții lucrase ca manager de producție la o moară de cereale care s-a închis în apropiere de Brattleboro, Vermont, își investea banii. De obicei, el stătea lângă un pârâu și studia publicațiile financiare.

Holt i-a mărturisit lui Smith că investițiile sale mergeau mai bine decât se așteptase vreodată și că nu era sigur ce să facă cu banii. Smith i-a sugerat să se gândească la oraș.

”Am fost oarecum uimit când am aflat că toți banii s-au dus la oraș”, a spus el.

Una dintre primele investiții ale lui Holt într-un fond mutual a fost în domeniul comunicațiilor, a spus Smith. Asta a fost înainte de apariția telefoanelor mobile.

Sursa: AP

Comentarii Facebook