Vineri 22 Noiembrie

O aplicație de mobil îţi spune dacă ai intrat în contact cu persoane infectate cu COVID 19


Guvernul japonez intenționează să ofere o aplicație pentru smartphone-uri, începând cu luna mai, care va avertiza utilizatorii dacă au intrat în contact cu cineva diagnosticat cu noul coronavirus. Această măsură a stârnit îngrijorarea cu privire la confidențialitatea utilizatorilor.

Sistemul, bazat pe o aplicație de urmărire a contactelor dezvoltată de guvernul din Singapore, va detecta și înregistra telefoanele din apropiere care au instalată aplicația. Când unul dintre utilizatori este diagnosticat ca fiind infectat cu coronavirus, un mesaj de alertă va fi transmis celor care au fost în contact strâns.

Este o modalitate extrem de eficientă de a preveni răspândirea bolii”, a declarat ministrul politicii tehnologiei informației, Naokazu Takemoto, într-o conferință de presă recentă, spunând și ce pași vor fi luați pentru a asigura protejarea vieții private a utilizatorilor și implicarea centrelor de sănătate publică.

Va avea impact numai dacă toată lumea folosește aplicația, așa că vom face eforturi pentru promovarea acesteia”, a mai spus Takemoto. Guvernul a colaborat cu o organizație non-profit pentru a dezvolta aplicația, conform japantoday.com.

Utilizatorii care au fost în contact strâns cu o persoană diagnosticată cu COVID-19, boala respiratorie cauzată de coronavirus, vor fi avertizați, dar nu vor fi anunțați când și unde au fost în contact sau identitatea persoanei infectate.

Pentru a preveni folosirea greșită, numai funcționarilor publici li se va permite să elibereze informațiile despre un utilizator care a fost diagnosticat cu coronavirus.

Programatorii spun că aplicația va oferi avertizări rapide, deoarece sondajele de urmărire bazate pe interviuri cu persoane infectate, care sunt efectuate de către oficiali în centrele de sănătate publică, consumă timp și unele persoane nu doresc să divulge date sau nu pot să-și amintească locațiile vizitate.

Singapore a lansat aplicația la sfârșitul lunii martie, iar Australia a introdus un software similar duminică. Marea Britanie și Germania au în vedere să facă același lucru.

Apple Inc. și Google LLC au declarat în 10 aprilie că vor coopera în dezvoltarea unui sistem de urmărire descentralizat, folosind tehnologia Bluetooth, pentru a alerta utilizatorii de smartphone-uri care au fost în apropierea persoanelor infectate.

Potrivit presei din SUA, numărul total de utilizatori de iPhone-uri sau ai sistemului Android Google este de aproximativ 3 miliarde, adică mai mult de o treime din populația lumii.

George Shishido, un profesor de la Universitatea din Tokyo specializat în protecția vieții private, a spus că este nevoie de o organizație terță pentru a verifica funcționarea aplicațiilor de urmărire, pentru a asigura că datele personale sunt protejate.

Încrederea utilizatorilor este o condiție necesară pentru a crea o societate care utilizează în mod eficient datele. Acest caz va fi un test", a spus Shishido.

Photo: AP/Eugene

Comentarii Facebook