Vineri 22 Noiembrie

O furtună geomagnetică va lovi Pământul miercuri. Fenomenul poate duce la apariția unor aurore spectaculoase


O furtună geomagnetică este așteptată să lovească Pământul miercuri, în urma unui puternic jet de plasmă aruncat de soare. Potrivit Space.com, riscul ca planeta noastră să resimtă mai puternic efectele acestei furtuni geomagnetice ar putea fi amplificat de coincidența exploziei solare cu echinocțiul de toamnă.

Explozia solară a avut loc duminică (22 septembrie), când o pată solară desemnată AR3835 a erupt în mod neașteptat cu o erupție solară de clasă M. Oamenii de știință nu se așteptau la această erupție, deoarece AR3835 părea prea stabilă pentru a exploda, potrivit SpaceWeather.com.

Duminică, 22 septembrie, o pată solară denumită AR3835 a erupt neașteptat, generând o erupție solară de clasă M, deși oamenii de știință nu anticipau acest fenomen, deoarece pata părea prea stabilă, potrivit SpaceWeather.com. Jetul de plasmă rezultat, care călătorește spre Pământ cu o viteză de peste 1.046.073 km/h, este așteptat să lovească câmpul magnetic al planetei miercuri.

Deși, în mod normal, un astfel de eveniment nu ar declanșa o furtună geomagnetică majoră, coincidența cu echinocțiul ar putea amplifica efectele. Furtunile geomagnetice pot afecta infrastructura de comunicații și energie, iar la altitudini mari pot genera aurore spectaculoase.

Centrul de predicție a vremii spațiale NOAA clasifică furtunile geomagnetice pe o scară de la G1 la G5. Aceste furtuni cresc în severitate, furtunile geomagnetice la scară G5 fiind considerate extreme, evenimente capabile să provoace colaps complet sau întreruperi ale sistemelor de alimentare și de comunicații. O furtună G1 sau G2, cum ar fi cea care ar putea avea loc miercuri, are un risc mic de a afecta infrastructura la latitudini mari.

Comentarii Facebook