O „minge de foc” a străbătut cerul României. Cum explică fizicienii fenomenul/A reintrat necontrolat în atmosferă - VIDEO


Duminică seara, mai multe persoane au surprins imagini spectaculoase pe cerul României: o „minge de foc” a străbătut cerul de la nord-vest spre sud-est, fiind observată în localități precum Timișoara, Bumbești-Jiu, Craiova și Brașov. Fizicianul Claudiu Tănăselia a explicat că acest fenomen a fost, de fapt, un deșeu orbital provenit de la un satelit Starlink, care a intrat în atmosferă și a ars în timpul traversării cerului.

„Conform datelor furnizate de Space Track (Tracking and Impact Prediction), obiectul văzut în această seară deasupra României a fost un satelit Starlink nefuncțional, care a reintrat necontrolat în atmosferă (Starlink-1196, NORAD ID 45103, lansat în 29 ianuarie 2020)”, a spus fizicianul Tănăselia, într-o postare publicată pe Facebook.

Pe rețelele sociale au fost publicate mai multe înregistrări din zonele unde respectivul deșeu spațial a putut fi observat.

Conform Space.com, pe orbita terestră se aflau, în iulie 2024, peste 6.281 de sateliți Starlink, din care 6.206 erau funcționali la acea dată. 

Industrializarea spaţiului, adusă de constelaţii formate din numeroşi sateliţi, mici şi ieftini, pentru transmiterea internetului, aşa cum este proiectul Starlink al companiei lui Elon Musk, SpaceX, reprezintă o problemă din ce în ce mai mare pentru observaţiile astronomice de mare precizie din cauza poluării luminoase pe care o produc.

Comentarii Facebook