Duminica 12 Ianuarie

„Ordin de reținere” pentru TikTok, emis de Comisia Europeană. Ce urmează după emiterea acestui ordin


Comisia Europeană solicită TikTok să păstreze dovezile legate de alegerile din România: „Trebuie să apărăm democrațiile noastre”

Comisia Europeană a emis un „ordin de reținere” pentru platforma TikTok, cerând acesteia să conserve toate dovezile relevante privind alegerile din România, potrivit unui anunț făcut joi de europarlamentarul Siegfried Mureșan. Decizia a fost luată în contextul unor informații recente care sugerează interferențe străine și riscuri sistemice pentru procesele electorale din Uniunea Europeană.

„Vicepreședinta Comisiei Europene pentru tehnologie, securitate și democrație, Henna Virkkunen, tocmai a anunțat că i-a cerut companiei TikTok să păstreze toate dovezile legate de alegerile din România pentru a permite o evaluare a situației din partea Comisiei Europene”, a declarat europarlamentarul PNL pe Facebook.

Screenshot 2024-12-05 173044.png

Decizie în baza DSA

Comisia Europeană a emis acest ordin conform regulamentului privind serviciile digitale (DSA), cerând platformei TikTok să înghețe informațiile care ar putea dezvălui riscuri sistemice legate de procesele electorale și discursul civic din UE. „Trebuie să aflăm ce s-a întâmplat și să luăm măsuri astfel încât democrațiile să nu mai fie atacate așa cum s-a întâmplat în cazul României în ultimele săptămâni”, a adăugat Siegfried Mureșan.

Conform comunicatului oficial, TikTok este obligată să păstreze documentele și informațiile interne despre sistemele sale de recomandare și despre gestionarea riscurilor legate de manipularea intenționată prin utilizarea coordonată a conturilor false. Platforma trebuie să conserve, de asemenea, dovezile privind eventuale încălcări sistematice ale regulilor care interzic folosirea funcțiilor de monetizare pentru promovarea conținutului politic.

Contextul alegerilor din România

Ordinul Comisiei se aplică pentru perioada 24 noiembrie 2024 – 31 martie 2025, interval ce acoperă alegerile naționale din Uniunea Europeană. Măsura vine în urma unor informații declasificate care sugerează interferențe străine, inclusiv dinspre Rusia, și a unor indicii conform cărora conturi din alte state membre ar fi vizat diaspora română.

Pasul următor: Consiliul coordonatorilor de servicii digitale

Comisia Europeană va convoca vineri, 6 decembrie, Consiliul european al coordonatorilor de servicii digitale pentru a evalua măsurile luate până în prezent și pentru a discuta răspunsurile la noile dovezi. Totodată, echipa operativă pentru crize cibernetice, care include Comisia Europeană, Serviciul European de Acțiune Externă, Europol și ENISA, colaborează cu autoritățile române pentru a asigura securitatea cibernetică.

„Uniunea Europeană este unită în a apăra democrațiile noastre în fața amenințărilor din spațiul digital”, a subliniat Mureșan.

Comentarii Facebook