Ore de recuperare a materiei pierdute în școli. Ar putea fi prelungită școala pe vară?
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, va primi luni o raportare a numărului de elevi care riscă să rămână cu mediile neîncheiate pe semestrul I din cauza ”dificultăților înregistrate în procesul de predare online”. În funcție de amploarea rezultatului, va trebui să stabilim măsuri remediabile, a spus ministrul, duminică la Digi24.
Astfel, elevii vor fi nevoiți să participe la ore de recuperare a materiei pierdute, care se vor desfășura fizic, cu prezență față în față.
Când vor fi încheiate mediile de pe primul semestru?
”Va trebui să modificăm, spre exemplu, regulamentul de organizare și funcționare, care dă dreptul profesorului să încheie media pe semestrul I cel târziu la 4 săptămâni de la începere semestrului II - 8 februarie până pe 7 martie sunt cele patru săptămâni. Și pentru a avea timp ca acele acțiuni remediale să se poată face o lună, două luni, va trebui să decalăm acest termen legal pe care profesorii îl au la dispoziție pentru a încheia mediile, în așa fel încât să le închei mediile după ce ai reușit să repari ceea ce ai pierdut și să ai un rezultat în favoarea elevului”, a spus Sorin Cîmpeanu.
Acesta a mai subliniat faptul că recuperarea materiei nu va avea loc online, ci față în față:
”Va trebui să fie o recapitulare sintetică, cât se poate de eficientă și oricum particularizată la ceea ce a pierdut elevul. Profesorul poate că a predat, dar indicatorul relevant este ceea ce a reușit elevul să asimileze. Deci, diagnostic, obținut prin evaluări, prin simulări, după care, văzând pierderile și locul acestor pierderi, se intervine cu acțiuni remediale personalizate. E nevoie de fiecare cadru didactic.”
Ministrul își dorește ca elevii să înceapă al doilea semestru în bănci
Sorin Cîmpeanu a spus că acțiunile remediale ar trebui organizate de îndată ce începe semestrul al doilea și de îndată ce va fi posibilă prezența fizică în școli.
”Dacă nu vom avea o prezență fizică posibilă, va fi o mare, mare problemă”, a subliniat acesta. Totuși, Cîmpeanu este optimist din fire și nu vrea să ia în calcul scenariul unei școli exclusiv online: ”Tocmai de aceea, mi-am autolimitat dreptul de a introduce în online școala românească dincolo de 8 februarie”.
Se va prelungi școala pe perioada verii?
”Am avut o serie de consultări maraton cu sindicatele, deci profesorii, cu elevii - Consiliul Național al Elevilor, cu studenții și cu Federația Asociațiilor de Părinți. Toți au cerut ca examenele să fie organizate la data planificată, în prezență fizică. Asta este dorința noastră, obiectivul nostru, acum. Va trebui să vedem în funcție de evoluția pandemiei. Nimeni n-are un glob de cristal pentru a vedea viitorul”, a menționat acesta.
Întrebat la Digi24 dacă ceilalți elevi, care nu au examene, ar putea fi chemați la școală pentru recuperare în lunile iulie, august, când, odată cu vaccinarea, poate și pandemia se va domoli, ministrul a spus că va fi găsită „cea mai eficientă soluție”, însă a exclus ca o astfel de măsură să fie obligatorie.
Acesta a insistat ca recuperările să aibă loc în februarie, martie și o parte din luna aprilie. Și, cu toate că examenele vor avea loc la data planificată, bibliografia pentru acesta ar putea fi ”subțiată”.
”Cel mult, luăm în calcul să transmitem seturi de subiecte și dacă numărul celor care vor reclama că materia aferentă acestor subiecte n-a fost predată, dacă va fi prea mare numărul acestora, vom fi nevoiți să adaptăm tematica de examen. Deci, dată fixă, prezență fizică, tematica o vom adapta în funcție de realități”, a mai declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
0 Comentarii