,,Otravă” la farfurie! Infocons avertizează: Ciorbe cu 14 aditivi și aproape 40 de grame de sare, găsite pe meniurile restaurantelor


Infocons a realizat recent un studiu despre calitatea și ingredientele folosite în ciorbele vândute în restaurantele din România.

Astfel, folosindu-se de date existente în meniurile fizice din restaurantele sau pe de pe site-urile de unde consumatorii pot comanda online produsele situația este următoarea aceștia au analizat următoarele produse:

  • Ciorbă de văcuță, 
  • Ciorbă de fasole cu afumătură, 
  • Ciorbă de pui a la grec
  • Ciorbă de legume
  • Ciorbă de burtă
  • Ciorbă de perișoare

Gramajul pe porție variază între 100 și 500 de grame .

Studiul a fost realizat pe  270 de  preparate dupa cum urmeză :

  • Ciorbă de văcuță – 34 de preparate
  • Ciorbă de fasole cu afumătură – 27 de preparate
  • Ciorbă de pui a la grec – 34 de preparate
  • Ciorbă de legume – 47 de preparate
  • Ciorbă de burtă – 65 de preparate
  • Ciorbă de perișoare – 63 de preparate

Ce ciorbă are cei mai mulți aditivi?

Experții au găsit ciorbe cu până la 14 aditivi, ciorba de fasole cu afumătură fiind cea care are, în medie cei mai mulți.

Screenshot 2024-12-12 100357.png

Ce aditivi alimentari au fost găsiți?

  • Cei mai întâlniți aditivii alimentari sunt : E536 ferocianura de potasiu , E621 monoglutamat de sodiu , E631 inozinat disodic , E631 inozinat disodic , E627 guanilat disodic .
  • Pe locul 2 se regăsesc : E415 guma xantan , E220 dioxid de sulf , E300 acid ascorbic
  • Pe locul 3 se regăsesc : E100 curcuma , E330 acid citric , E1422 amidon modificat
  • Pe locul 4 se regăsesc : E392 extract de rozmarin , E626 extract de drojdie , E452 polifosfati , E150a caramel
  • Pe locul 5 se regăsesc : E160c extract de ardei rosu , E270 acid lactic , E250 nitrit de sodiu , E262 acetati de sodiu , E327 lactat de calciu , E325 lactat de sodiu , E322 lecitine , E466 carboxil metil celuloza de sodiu , E407 caragenan , E451 trifosfati , E471 monogliceride , E412 guma guar , E410 guma de carruba , E635 ribonucleotide disodice
  • Pe ultimul loc se regăsesc : E260 acid acetic , E450 difosfati , E200 acid sorbic , E282 propionat de calciu , E223 metabisulfit de sodiu , E301 ascorbat de sodiu , E316 eritrobat de sodiu , E326 lactat de potasiu , E331 citrati de sodiu , E329 extract de rozmarin , E336 tartrat de potasiu , E508 clorura de potasiu , E535 ferocianura de sodiu , E634 ribonucleotide disodice , E954 zaharina

Câtă sare au ciorbele?

Cantitatea de sare variază între 0.02g și 7.76g raportată la 100 g de produs

Screenshot 2024-12-12 100533.png

Atenție! În cazul în care se consumă 500 grame de ciorbă atunci cantitate de sare v-a ajunge la 38.8 grame de sare. Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.

 Cât zahăr au ciorbele analizate?

Cantitatea de zahăr variază între 0.33g și 6.49g raportată la 100 g de produs.

Screenshot 2024-12-12 100639.png

Atenție! În cazul în care se consumă 500 grame de ciorbă atunci cantitate de zahăr  va ajunge la 32.45 grame de zahăr.

Comentarii Facebook