Duminica 22 Decembrie

Pământul, lovit de o furtună geomagnetică severă de clasa G4. Ce efecte adverse pot provoca asemenea fenomene


În ultimele zile, o furtună geomagnetică severă de nivel G4 a lovit Pământul, generând aurore spectaculoase vizibile din Statele Unite până în Europa, potrivit Live Science.

Furtuna s-a domolit de atunci – dar aurorele strălucitoare ar putea fi încă vizibile, deoarece activitatea geomagnetică ușoară continuă să se manifeste în atmosferă.

„Efectele potențiale ale acestui nivel de furtună includ degradarea comunicațiilor de înaltă frecvență la latitudini înalte și creșterea rezistenței la sateliți pe orbita terestră joasă”, potrivit unui aviz al Administrației Naționale Oceanică și Atmosferică.

Furtunile geomagnetice apar atunci când plasma solară se lovește de câmpul magnetic al Pământului. Aceste coliziuni trimit particule solare încărcate de-a lungul liniilor câmpului magnetic al planetei noastre către polii nord și sud, ceea ce determină apariția aurorelor.

Activitatea solară este una accentuată în această perioadă. În mai, o furtună extremă la scară G5 a lovit Pământul fiind cea mai puternică înregistrată în ultimii 20 de ani. Evenimentul a provocat defecțiuni temporare ale sateliților și perturbări ale rețelei electrice în părți ale lumii și a făcut vizibile aurorele până în sudul SUA, în Florida, dar nu a provocat daune semnificative.

Furtunile geomagnetice puternice apar mai des în timpul perioadei de activitate de vârf în ciclul de 11 ani al soarelui, cunoscut sub numele de maxim solar. Maximul solar al ciclului actual a fost inițial prezis să înceapă în 2025, dar unii cercetători bănuiesc că perioada ar putea să fi început deja.

Comentarii Facebook