Pământul va fi lovit de o nouă furtună solară! Aurore strălucitoare ar putea fi vizibile în acest weekend


Soarele a produs o puternică erupție solară de clasă X, cauzând temporar întreruperi radio în anumite zone din SUA și declanșând o ejecție masivă de masă coronală (CME), care este așteptată să lovească Pământul. Potrivit Live Science, acest fenomen ar putea genera aurore spectaculoase în weekend.

Erupția solară de clasă X - cea mai puternică pe care o poate produce soarele - a explodat marți (1 octombrie), din pata solară AR3842, în apropierea ecuatorului solar. Erupția a avut o magnitudine de X7,1, fiind a doua cea mai puternică explozie solară din ciclul solar actual, Ciclul solar 25, care a început în 2019.

Cea mai puternică erupție a fost o explozie monstruoasă de magnitudine X8,7 în luna mai, care a fost cea mai puternică erupție din ultimii șapte ani.

Radiațiile provenite de la erupția supraîncărcată de marți au ocolit scutul magnetic al Pământului, sau magnetosfera, și au ionizat părțile superioare ale atmosferei superioare, creând o pană temporară de curent radio deasupra unor mari părți ale Oceanului Pacific, inclusiv Hawaii. Explozia a aruncat, de asemenea, o CME - un nor de plasmă și radiații care se deplasează rapid - în spațiu, despre care NASA preconizează că se va ciocni cu Pământul sâmbătă (5 octombrie).

Când CME va lovi planeta noastră, va declanșa probabil o perturbare în magnetosferă, cunoscută sub numele de furtună geomagnetică, care va permite particulelor solare să pătrundă adânc în atmosferă și să provoace apariția unor aurore vibrante la latitudini neobișnuit de joase. O furtună geomagnetică similară a avut loc la jumătatea lunii august, după ce o altă erupție de clasă X a aruncat o CME direct spre noi, notează sursa citată.

Comentarii Facebook