Vineri 22 Noiembrie

Pensia de 30.000 de lei a lui Victor Ciorbea este neconstituțională


Curtea Constituțională a decis miercuri că pensia specială a lui Victor Ciorbea, de aproape 30.000 de lei, este neconstituțională și au trimis actul normativ Parlamentului, au declarat surse din CCR pentru G4Media.ro.

Magistrații au decis că nu se poate ca pensia Avocatului Poporului să se raporteze la venitul unui judecător CCR, așa cum prevede legea adoptată de Parlament la inițiativa senatorului PSD Şerban Nicolae şi a deputaţilor PSD Florin Iordache şi Eugen Nicolicea.

Președintele Klaus Iohannis a trimis, pe 12 noiembrie 2018, Curţii Constituţionale o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului.Dispoziția din legea contestată prin care Avocatul Poporului primește pensie specială este următoarea:

Avocatul Poporului, precum şi persoanele care au exercitat funcţia de Avocat al Poporului, îndeplinind condiţiile de numire prevăzute pentru judecători la Curtea Constituţională, la data pensionării sau recalculării pensiei anterior acordate, beneficiază de pensie calculată şi stabilită în aceleaşi condiţii cu cea a judecătorilor Curţii Constituţionale, potrivit art. 71 alin. (2) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, cu modificările ulterioare. Pensia de serviciu astfel stabilită poate fi cumulată cu indemnizaţia pentru mandatul în curs de exercitare.”

Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale prevede la articolul 71:

Art.71. – (1) Judecătorii Curții Constituționale cu o vechime în activitatea juridică sau în învățământul juridic superior de cel puțin 25 de ani, indiferent de vârstă și de data pensionării, beneficiază, la cerere, de pensie de serviciu egală cu 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizația de încadrare brută lunară și sporurile avute. Pentru fiecare an care depășește vechimea menționată, la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul, fără a o putea depăși. Pensia astfel stabilită se actualizează în raport cu indemnizația de încadrare brută lunară și sporurile aferente ale judecătorilor Curții Constituționale. Pensia de serviciu se recalculează, la cerere, prin adăugarea vechimii dobândite în funcția de judecător după data stabilirii acesteia.

(2) În ipoteza în care calitatea de pensionar a fost dobândită înainte de intrarea în exerciţiul mandatului, pensia aflată în plată se recalculează potrivit prevederilor alin. (1).

Or, nefiind clar la ce bază de calcul se raportează cuantumul pensiei speciale a Avocatului poporului, acesta ar putea varia de la 15.960 lei și 27.748 lei.

Dacă pensia se va calcula pornind de la indemnizația Avocatului poporului (19.950 lei brut / lună), atunci cuantumul acesteia va fi de 15.960 lei (80% din 19.950).

Dacă, în schimb, pensia specială se va calcula pornind de la indemnizația unui judecător al Curții Constituționale, la care se adaugă și sporurile aferente, atunci cuantumul acesteia ar putea fi de 27.748 lei, adică 80% din 34.865 (29.269 lei indemnizația lunară brută + 5.416 lei sporuri lunare).

Foto: Moise.ro

Comentarii Facebook