Vineri 22 Noiembrie

Percheziții de amploare la peste 150 de companii fictive din România și Austria. Polițiștii din Cluj au ajutat la Investigaţie


Biroul Procurorului Public European (EPPO) a anunțat marți, 28 mai, o acțiune împotriva unei grupări de crimă organizată care era activă în România și Austria. 

Începând de la primele ore ale dimineţii, sunt în desfăşurare 160 de percheziţii domiciliare, inclusiv la locuinţe ale unor funcţionari publici şi la sedii ale unor instituţii publice, ca parte a unei anchete în derulare de şase luni asupra unor presupuse fraude cu fonduri europene şi româneşti de peste cinci milioane de euro, spălate printr-un mecanism financiar complex”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul EPPO.

Aproximativ 30 de persoane vor fi aduse pentru interogatoriu, precizează sursa citată.

Peste 150 de companii fictive au fost create pentru a obține fonduri europene și naționale

EPPO explică faptul că, în cadrul investigaţiei, începută în urmă cu şase luni, a descoperit că, începând din 2017, „o grupare de crimă organizată a creat peste 150 de companii fictive şi le-a folosit pentru a obţine în mod fraudulos fonduri europene şi naţionale”.

Aceste companii au aplicat pentru finanţări publice pentru a achiziţiona echipamente sau bunuri pentru operaţiunile de zi cu zi, pe baza unor documente necorespunzătoare, incomplete sau false, sau au folosit facturi fictive pentru a achiziţiona active fixe, echipamente sau bunuri. În majoritatea cazurilor, echipamentele sau bunurile care figurau ca fiind achiziţionate în cadrul proiectelor nu au fost de fapt achiziţionate, aceleaşi echipamente sau bunuri fiind folosite în mai multe proiecte”, se mai menţionează în comunicat.

Conform EPPO, „Sumele obţinute din bugetul Uniunii Europene şi din bugetul naţional de companiile respective erau retrase de obicei cash de la ATM-uri de diferite persoane din anturaje ale membrilor grupării criminale organizate, după care erau predate acestora. Ulterior, sumele erau folosite pentru a achiziţiona bunuri şi servicii pentru alte persoane fizice şi juridice pentru a ascunde originea ilicită”.

Acțiunea s-a desfăşurat cu sprijinul poliţiştilor de la Structura de Sprijin a EPPO din România, al poliţiştilor de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate şi al poliţiştilor de la Direcţia Generală Anticorupţie din cadrul Ministerului român de Interne (Structura Centrală şi centrele operaţionale din Cluj şi Timişoara), adaugă EPPO.



Comentarii Facebook