Perseide 2021: Când are loc spectaculoasa ploaie de stele. Se va putea vedea un meteor pe minut
Perseide 2021. Cea mai spectaculoasă ploaie de stele, curentul de meteori Perseide, va putea fi urmărită în toată splendoarea sa, în noaptea de 12 spre 13 august. Fenomenul unic va putea fi urmărit cu ochiul liber, pe cerul României, ore în şir.
Astronomic, luna august este cunoscută pentru apariţia roiului Perseide, care îşi va atinge maximul de vizibilitate, în România, în noaptea de 12 spre 13 august. Denumite după constelația din care provin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an.
Toate aceste particule de praf provin de la cometa 109P/Swift-Tuttle, care, atunci când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu.
Perseide 2021. Fenomen astronomic deosebit, pe cerul României
Perioada de activitate a Perseidelor este cuprinsă între 17 iulie și 26 august, cu atingerea maximă a curentului în noaptea de 12 spre 13 august. În decursul a 60 de minute, se vor putea vedea, pe cerul României, între 50 și 60 de stele căzătoare.
Spre încântarea privitorilor, Luna va apune la ora 23, lucru ce va permite o vizibilitatea și mai bună a astrelor căzătoare.
Perseide 2021. Cea mai bună perioadă de observare
Cea mai buna perioadă de observare este după miezul nopții până dimineața. Oamenii sunt sfătuiți să se îndrepte spre zonele de periferie, acolo unde luminile sunt mai slabe. Cel mai bun loc este un loc la țară sau la munte.
„Priviți minim 30-40 de minute fără întreruperi, după care faceți o mică pauză și reluați observațiile. Nu prea contează în ce direcție priviți, cât timp nu vă uitați în Pământ sau la telefon.
Pentru o fracțiune de secundă vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid, iar pietroiul care uneori cade pe Pământ se numește meteorit”, au mai informat reprezentanții Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Perseide 2021. De unde poți urmări Perseidele?
Zonele cu cer curat și senin promit cea mai bună vizibilitatea asupra stelelor, astfel, se pot observa maximum 150 de meteori pe oră, dar pentru cei care vor să urmărească ploaia de stele din zona urbană, vor fi vizibili doar 10-20 meteori pe oră.
Cea mai bună zonă a orașului Cluj-Napoca, din care oamenii se pot bucura de stelele căzătoare, este zona Feleacului, fiind la înălțime.
1 Comentariu
io cred ca is prafurile de la hantold care se va putea vedea cum curg, ce stele va trebuie