PETIȚIE. Românii cer alegerea primarilor în două tururi! La Cluj, Boc a câștigat un nou mandat cu doar 42,53% din voturi


Comunitatea Declic a redactat o petiție care solicită introducerea alegerilor în două tururi pentru primari. Decizia vine după ce ,,ultimele alegeri locale au confirmat implicațiile dezastruoase pe care le are asupra democrației alegerea într-un singur tur a primarilor.” 

Revenirea la alegerea primarilor în 2 tururi de scrutin și motivul că la alegerile cu 2 tururi se vor limita posibilitățile de fraudare a votului sunt principalele obiective ale petiției.

,,Primarii aleși cu mai puțin de 50% din voturile celor prezenți la urne nu reprezintă voința majorității cetățenilor.

Nu există nicio certitudine că majoritatea celor cu drept de vot nu l-ar alege, la un al doilea tur, pe candidatul de pe locul doi. Iar esența alegerilor democratice este ca cei aleși să reprezinte, cu certitudine, majoritatea alegătorilor.

Există și numeroase localități în care diferențele dintre primii clasați sunt de sute sau chiar zeci de voturi. Sau localități unde voturile pentru pentru primul clasat sunt depășite cu mult de suma voturilor următorilor doi. Un al doilea tur de alegeri ar putea arăta, mai clar, voința alegătorilor. 

În aceste situații, o parte uriașă dintre cei ce votează ajung să se simtă nereprezentați de viitorul primar. Cu totul altfel ar sta lucrurile dacă alegerile ar avea 2 tururi. Inevitabil, un candidat ajunge să strângă o majoritate care-l legitimează în fața tuturor alegătorilor.

Al doilea tur pentru alegerea primarilor a fost eliminat în 2011, sub pretextul crizei economice și a reducerii cheltuielilor. Ceea ce s-a redus, cu adevărat, este democrația.  

Schimbarea legislației, în 2010, a fost făcută de partidele aflate  la putere, pentru că un singur tur dă o șansă mai mare partidelor mari. Greșeala va fi reparată doar dacă un număr uriaș de cetățeni va cere asta. Altfel, partidele de la putere vor păstra un sistem care le avantajează.

Semnează și tu petiția dacă vrei reinstaurarea democrației la alegerile pentru primari,” se arată în petiția creată de către Declic.

Până în acest moment, 26 iunie, petiția a fost semnată de aproape 40.000 de mii de oameni.

La alegerile precedente, prezența la vot la Cluj a trecut de 50%.  Dintr-un total de 614.807 de posibili votanți, la urne au mers peste 312.000. 

Emil Boc a reușit să câștige alegerile cu un procent de 45%, iar Sarbin Sărmaș cu 30% dintre voturi s-a clasat pe locul doi.


Comentarii Facebook