Miercuri 18 Decembrie

Pilotul erou supranumit „Fantoma din Kiev” nu există în realitate. De ce a fost inventat personajul devenit viral în Ucraina


Fantoma de la Kiev”, pilotul ucrainean care ar fi doborât zeci de avioane rusești la începutul războiului și a cărui poveste a devenit virală pe rețelele de socializare este de fapt o invenție, au recunoscut oficialii ucraineni weekendul trecut. „Maiorul Tarabalka este un erou căzut la datorie, dar el nu este Fantoma de la Kiev și nu a doborât 40 de avioane inamice”, așa cum au informat mai multe publicații internaționale care citau surse ucrainene.

După ce mai multe site-uri de știri internaţionale, citate şi de presa din România, au relatat că misteriosul pilot este un tată de 29 de ani ucis recent de ruși, oficialii militari au recunoscut sâmbătă că nu există o astfel de persoană.

Fantoma de la Kiev este o legendă, un super-erou creat de ucraineni”, a scris pe Facebook Comandamentul Forțelor Aeriene din Ucraina. „Solicităm comunității ucrainene să nu neglijeze regulile de bază ale igienei informaționale”, se mai transmite în mesajul care a îndemnat oamenii să „verifice sursele de informare, înainte de a răspândi informații”.

Publicația The Times a scris că „Fantoma de la Kiev” a doborât până la 40 de avioane rusești de pe 24 februarie până când a fost doborât pe data de 13 martie în timp ce se lupta cu un număr „covărșitor” de forțe inamice. The Times a scris că pilotul supranumit „Fantoma de la Kiev” este maiorul Stepan Tarabalka. Autoritățile au confirmat că un pilot cu acest nume a fost ucist în luptă pe 13 martie și a fost decorat post-mortem. 

ghost of ukraine.jpg

Forțele aeriene ale Ucrainei au transmis în weekend că „Tarabalka nu este Fantoma de la Kiev” și că „nu a doborât 40 de avioane ruseşti”, relatează BBC. Forțele aeriene ale Ucrainei mai susţin că „Fantoma de la Kiev” este de fapt o iluzie „o imagine colectivă a piloților dintr-o brigadă de aviație tactică a Forțelor Aeriene, care apără cerul deasupra capitalei”, iar succesul său în luptă este de fapt succesul tuturor piloţilor ucraineni, nu al unui singur om.

Cum s-a născut povestea „Fantomei de la Kiev”

Timp de mai multe săptămâni, ucrainenii au ţesut o adevărată legendă în jurul acestui personaj. Iniţial nu au avut un nume, dar asta nu a împiedicat ca povestea să devină virală. Inclusiv ministerul Apărării din Ucraina a postat pe Twitter o filmare care celebrează eroismul lui Tarabalka.

Experții militari au declarat pentru BBC că se îndoiesc că un singur pilot ar fi putut doborî până la 40 de avioane rusești. Istoricul militar ucrainean Mihail Zhirohov a descris povestea „Fantomei de la  Kiev” drept „propaganda pentru a ridica moralul țării”.

Potrivit acestuia la începutul războiului rușii au dominat spațiul aerian ucrainean, așa că un pilot ucrainean „putea doborî cel mult două sau trei avioane”. „Este esențial să avem această propagandă, pentru că forțele noastre armate sunt mai mici și mulți cred că nu putem fi egali cu rușii. Avem nevoie de asta pe timp de război”, a spus el.

Faptul că piloții ucraineni i-au împiedicat pe ruşi să deţină controlul total al spaţiului aerian ucrainean, zburând cu MiG-uri mai vechi, a inspirat această legendă modernă, scrie BBC. Cu toată puterea sa militară, Rusia a avut la dispoziție mai mult de două luni pentru a disruge apărarea antiaeriană a Ucrainei, dar a eșuat. Autoritățile ucrainene au alimentat legenda pilotului la câteva zile de la începutul războiului.

„Un pilot ucrainean misterios a doborât 10 avioane rusești”

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a publicat atunci pe Telegram, o poză cu un pilot despre care lăsa să se înţeleagă că este "Fantoma de la Kiev”. Nu i-a dezvăluit numele, dar spunea că a doborât 10 avioane rusești. Presa a scris ulterior că fotografia folosită era una veche.

Un expert militar ucrainean a declarat pentru BBC sub protecția anonimatului că povestea „Fantomei de la Kiev” a ajutat la ridicarea moralului într-un moment în care oamenii au nevoie de „povești simple”. Moralul Ucrainei a fost ridicat și de povestea navei Moskva pe care ucrainenii susțin că au scufundat-o, lovind-o cu două rachete Neptun. Rusia a recunoscut că la bordul crucișătorului a avut loc un incendiu și că nava s-a scufundat, dar nu a menționat un atac cu rachetă.

Justin Crump, de la firma de consultanță în securitate Sybilline, a comentat pentru BBC că poveștile precum „Fantoma de la Kiev” sunt importante, deoarece în era social media „oamenii au nevoie de mituri, eroi și legende, pentru a avea coeziune și sens”.


Comentarii Facebook