,,Poftă bună”! Alertă Infocons: Pizza cu până la 25 de aditivi și peste 65 de grame de zahăr, găsită pe meniurile restaurantelor


Infocons a realizat recent un studiu despre calitatea și ingredientele folosite în preparatele din categoria pizza vândute în restaurantele din România.

Astfel, folosindu-se de date existente în meniurile fizice din restaurantele sau pe de pe site-urile de unde consumatorii pot comanda online produsele situația este următoarea aceștia au analizat următoarele produse:

  • Pizza Capriciosa
  • Pizza Quattro Stagioni
  • Pizza Quattro Formaggi

Gramajul pe porție variază între 100 și 1370 de grame .

Studiul a fost realizat pe 100 de preparate dupa cum urmeză :

  • Pizza Capriciosa – 40 de preparate
  • Pizza Quattro Stagioni – 28 de preparate
  • Pizza Quattro Formaggi – 32 de preparate

Ce pizza are cei mai mulți aditivi? 

Experții au găsit pizza cu până la 25 de aditivi, cea Capriciosa fiind cea care are, în medie ,cei mai mulți.

Screenshot 2024-12-16 104818.png

Ce aditivi alimentari au fost găsiți?

  • Cei mai întâlniți aditivii alimentari sunt : E330 acid citric , E331 citrati de sodiu , E385 calciu disodic edta , E407 caragenan , E452 polifosfati , E491 monostearat de sorbitan , E1422 amidon modificat
  • Pe locul 2 se regăsesc : E120 carmine , E202 sorbat de potasiu , E250 nitrit de sodiu , E252 nitrat de potasiu , E262 acetati de sodiu , E270  acid lactic , E300 acid ascorbic , E301 ascorbat de sodiu, E316 eritrobat de sodiu , E325 lactat de potasiu , E410 guma carruba, E412 guma de  guar , E415 guma xantan , E450 difosfati , E451 trifosfati , E471 digliceride , E509 clorura de calciu , E535 ferocianid de potasiu , E536 ferocianura de potasiu , E575 glucono-delta-lactona , E579 gluconat feros , E621 monoglutamat de sodiu , E626 extract de drojdie , E627 guanilat disodic  , E631 inozinat disodic , E635 ribonucleotide disodice , E640 glicina si sarea sa de sodiu
  • Pe ultimul loc se regăsesc : E172 oxizi si hidroxizi de fier , E235 natamicina , E243 lauroil arginat de etil , E306 extract bogat in tocoferol , E322 lecitine, E420 sorbitoli , E585 lactat feros

Câtă sare au preparatele analizate?

Cantitatea de sare variază între 0.63g și 4.07g raportată la 100 g de produs.

Screenshot 2024-12-16 104855.png

Atenție! În cazul în care se consumă o porție de pizza având un gramaj de 1370 grame atunci cantitate de sare va ajunge la 55.76 grame de sare.  Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.

Cât zahăr au preparatele analizate? 

Cantitatea de zahăr variază între 0.48g și 4.78g raportată la 100 g de produs


Screenshot 2024-12-16 105131.png


Atenție! În cazul în care se consumă o porție de pizza având un gramaj de 1370 grame atunci cantitate de zahăr vaa ajunge la 65.49 grame de zahăr. Organizația Mondială a Sănătății recomandată 25 grame/zi.

Comentarii Facebook