Miercuri 25 Decembrie

Poți economisi o avere dacă nu bei și nu fumezi! Un economist a calculat sumele exacte


Dacă renunți la obiceiurile de a bea și a fuma se pot face economii substanțiale. Atât alcoolul, cât și țigările sunt obiceiuri costisitoare pe termen lung. Suma economisită depinde de cât de mult bei sau fumezi și de prețurile din zona în care trăiești, dar în general, renunțând la aceste obiceiuri poți economisi o sumă semnificativă în timp. Pe lângă economiile financiare, renunțarea la alcool și tutun are și beneficii semnificative pentru sănătate.

Să știți că un pachet de țigări pe zi înseamnă cam 124 de mii de euro în 30 de ani, inclusiv investițiile care se puteau face. Dacă doi adulți fumează, vorbim de un sfert de milion de euro.

Apă plată pe care o cumpărăm îmbuteliată și în loc să ne putem un filtru la robinet, 2 litri de apă pe zi, pe membru, cu o familie cu 3 membri înseamnă 90 de mii de euro în 30 de ani. Sume economisite, care pot fi investite. Sunt sumele mici pe care dacă le economisim, nu din zgârcenie sau lăcomie, ci din dragoste că ne iubim familia și vrem să le oferim ceva în 20-30 de ani”, a spus Iancu Guda, în podcastul moderat de Adrian Artene.

Acesta consideră că poți face economii dacă mergi cu taxiul și nu cu mașina personală. Iancu Guda a spus că pentru a se justifica deținerea unei mașini, trebuie să circuli cu ea mai mult de 1000 de kilometri lunar.

Am pus cap la cap nişte date şi concluzia este următoarea. Cam 1000 km pe lună trebuie să parcurgi. Dacă nu mergi măcar atât cu maşina, achiziţia ei începe să devină o decizie financiară greşită. Pentru că alternativa de a merge cu taxiul e mai ieftină. Comparăm mere cu mere, da? Nu am zis de mers cu trenul sau metroul, în condiţii incomparabile de confort.

Am făcut un calcul, la preţ de Uber sau Bolt, în Bucureşti, Cluj, Timişoara, Constanţa. La o maşină medie cumpărată în România, ce blochezi ca bani? În primul rând suma iniţială, care nu mai produce pentru tine. Lumea zice că dacă îmi iau o maşină cu 30.000 euro şi o revând peste 5 ani cu 20.000 de euro, am pierdut 10.000 euro. Fals. Dacă aveai acei 30.000 de euro şi nu îi blocai? Cea mai simplă investiţie de azi, depozitul bancar, îţi dă 7% dobândă. Obligaţiunile de stat îţi dau peste 8%, dacă donezi şi sânge. Deci a nu bloca 30.000 euro timp de 5 ani, înseamnă la un 10% pe an, cum e la bursă, cel puţin 15.000 euro. Şi atenţie, mai mult, pentru că avem randament la randament. Nu e doar 10% pe an. În al doilea an am 10% la 33.000 de euro şi tot aşa, banii produc. Trebuie să fim conştienţi că banii blocaţi nu mai produc bani.

Apoi, a avea o maşină implică multe alte cheltuieli. Combustibil, revizie, întreţinere anuală. Cam 80% dintre maşinile din România sunt produse înainte de 2010. Deci avem foarte multe maşini vechi. Nu doar că poluează, e vorba şi de piese.

Mai ai şi asigurări, RCA, CASCO, cauciucuri care au nevoie de un loc de depozitare”, a spus Iancu Guda, conform dcnews.ro.

Comentarii Facebook