Duminica 22 Decembrie

Povestea unui polițist curajos căruia șefii i-au cerut să-l ierte pe un milionar cunoscut: ”De ce persoanele mai sus-puse să nu fie sancționate?”


Un agent de poliție care a avut curajul să îl amendeze pe milionarul Ioan Niculae, pentru că a depășit viteza cu peste 50 km/h, a fost supus unor presiuni incredibile.

În 29 mai 2020, Ioan Nicolae, patronul Interagro, cel mai bogat român ani la rând, a fost oprit după ce radarul l-a depistat cu 148 km/h, iar agentul a făcut formele pentru a-i suspenda permisul. 

Milionarul a sunat la șeful Poliției Turnu Măgurele, iar acesta, împreună cu Pințoiu Victor, șeful Biroului Rutier din cadrul Poliției municipiului Turnu Măgurele, s-au deplasat la locul faptei pentru a mușamaliza cazul. 

Potrivit DNA, după ce a vizionat înregistrarea radar, comisarul Pințoiu a avut o singură preocupare: să găsească o modalitate prin care lui Ioan Niculae să nu-i fie reținut permisul de conducere pentru 90 de zile. Agentul a acceptat până la urmă, fiind presat. ”Le-am spus șefilor mei că îmi este frică să procedez așa cum solicitau ei, riscându-mi meseria, dar aceștia insistau în continuare să anulez procesul-verbal. Datorită acestor insistențe și având în vedere funcția lor le-am spus verbal că voi proceda în modalitatea dorită de ei, respectiv să anulez procesul-verbal și să solicit proprietarului autoturismului datele persoanei care a condus autoturismul la data și ora la care a fost depistată”, a declarat polițistul la audieri, conform Libertatea.ro.

La sediul poliției, agentul a întocmit totuși procesul-verbal și i-a luat permisul lui Ioan Nicolae, temându-se să nu aibă el probleme. 

Ce spun datele din dosar

Milionarul Ioan Nicolae a spus că radarul nu a funcționat bine și că el a fost victima unui abuz.

Procesul-verbal întocmit de DNA în urma analizării înregistrărilor surprinse de radar în data de 29 mai 2020 îl contrazice pe omul de afaceri. ”Astfel cum rezultă din procesul-verbal de vizionare a imaginilor după înregistrarea vitezei maxime de 148 km/h a autoturismului condus de Niculae Ioan nu a existat niciun fel de fluctuație, viteza scăzând constant, fluctuațiile au apărut doar în momentul când în cadru apare autoutilitara de culoare albă, lucru datorat faptului că aparatul radar detecta atât viteza autoutilitarei de culoare albă, cât și autoturismului ce efectua depășirea, respectiv al martorului Niculae Ioan”, au explicat procurorii DNA.

Biroul de Metrologie Legală a transmis tribunalului că aparatul radar funcționa normal: „Funcția de autotestare efectuează testarea întregului ansamblu, semnalizând starea de funcționare normală sau, în cazul apariției unei neconformități, blocând sistemul, care în această situație nu mai poate efectua nicio măsurare”. 

Șefii polițistului cinstit au reveni cu presiuni

Pentru că totuși a înregistrat amenda, comisarul Pințoiu i-a reproșat polițistului că va avea probleme tot biroul pentru că l-a amendat pe Ioan Niculae, spunându-i că nu sunt văzuți cu ochi buni de superiori. ”Pințoiu Victor voia să spună că suntem rău-văzuți deoarece ne facem meseria în mod corect și sancționăm persoane cu relații în Turnu Măgurele. Nu îmi amintesc exact cuvintele spuse, dar acesta a lăsat să se înțeleagă că există persoane influente din afara poliției care au cunoștințe printre șefii IPJ Teleorman și Poliția Municipiului Turnu Măgurele și care ne vor răul, că până în acel moment el ne-a «ținut partea», dar că din acel moment «își ia mâna de pe noi», în măsura în care îl voi sancționa pe Ioan Niculae”, a declarat polițistul la audierile din instanță.

Au urmat noi presiuni, iar agentul a fost sfătuit ce să fac, fiind tensiune în toată poliția.   În aceeași zi, polițistul a fost la o nouă discuție cu șefii săi în curtea din spatele sediului de poliție. 

Polițiștii au căutat mai multe variante ca să-l scape pe Ioan Niculae. Agentul nu a cedat și le-a cerut șefilor un răgaz pentru a se consulta cu colegii de la Serviciul Rutier, respectiv cei de la Direcția Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.  Polițistul a cerut sfatul a doi colegi de la structurile superioare, cărora le-a explicat situația și i-a întrebat cum să procedeze.

Unul dintre ei i-a comunicat să nu aplice nici o sancțiune, motivând că în cazul în care contravenientul câștigă în instanță îi poate face plângere pentru abuz în serviciu. Celălalt coleg i-a recomandat să aplice sancțiunea pentru viteza înregistrată, de vreme ce se observă pe filmare numărul de înmatriculare.

Agentul a băgat la cap și a făcut 106 km/h din 148, dar înainte a fotografiat amenda inițială, pentru a avea probe. A modificat și datele din celelalte rubrici, astfel că în urma falsificării procesului-verbal, Ioan Niculae a rămas cu două puncte amendă, respectiv 290 de lei, iar dreptul de a conduce nu a mai fost suspendat.

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată doar a șefului Biroului Rutier Turnu Măgurele. Ceilalți polițiști nu au fost puși sub acuzare.

Cum s-a apărat comisarul Pințoiu

Pus sub acuzare pentru abuz în serviciu și instigare la fals, Pințoiu nu a recunoscut acuzațiile. Avocatul său a invocat în fața judecătorilor că șeful Biroului Rutier nu trebuie condamnat pentru că există dubii în legătură cu ce s-a întâmplat. ”Chiar dacă nu era o practică uzuală să te deplasezi la faţa locului, în momentul în care vine comandantul unităţii şi spune că «trebuie să mă însoţeşti în teren întrucât avem o reclamaţie», în calitate de subordonat trebuie să te subordonezi”, a argumentat avocatul, arătând că, în fapt, clientul său a acționat conform procedurilor și că a intervenit atunci când a simțit că „agenţii de poliţie din subordinea lui sunt pe punctul să săvârşească un abuz”.

Acesta a explicat, asemeni omului de afaceri, că aparatul radar a înregistrat mai multe valori ale vitezei, iar Ioan Niculae le declarase șefilor poliției că avea senzor pe maşină, iar el nu putea să depăşească viteza de 130 km/h întrucât îşi setase maşina de aşa natură încât să evite situaţii de acest gen. 

Comisarul Pințoiu a fost condamnat în 28 martie de Tribunalul Teleorman la 3 ani și 2 luni de închisoare cu suspendare. Judecătorii i-au interzis dreptul de a mai ocupa o funcție publică timp de 3 ani. Potrivit presei locale, Victor Pințoiu s-a pensionat anul trecut la vârsta de 48 de ani. 

Sentința nu este definitivă.

Comentarii Facebook