Preşedinta Parlamentului European, anunț despre aderarea României la Spaţiul Schengen: „Nu doar că aşteptaţi această decizie, ci o şi meritaţi”
România aşteaptă şi merită o decizie pozitivă în timpul preşedinţiei spaniole a Consiliului Uniunii Europene cu privire la extinderea spaţiului Schengen, a declarat marţi preşedinta Parlamentului European (PE), Roberta Metsola, care s-a arătat optimistă în legătură cu intrarea ţării noastre şi a Bulgariei în spaţiul european de liberă circulaţie, transmite Agerpres.
Aderarea României la Spaţiul Schengen este, pentru România, atât un drept cât şi o obligaţie: un drept ce decurge din calitatea de stat membru al Uniunii Europene, dar şi o obligatie izvorâtă din însuşi Actul de Aderare la Uniunea Europeană.
„Nu doar că aşteptaţi această decizie, ci o şi meritaţi încă din 2011. /.../ Parlamentul (European) şi-a făcut datoria şi, dacă va trebui să mai facem ceva pentru a identifica ce mai avem de făcut, o vom face. Majorităţile există, nu e nicio problemă în ceea ce ne priveşte. Cred, aşadar, că vom reuşi să găsim o soluţie. Avem aşteptări înalte de la această preşedinţie (spaniolă a Consiliului UE, n.red.) pentru a încerca să lucreze cu colegii austrieci şi cu alţii, dacă există alte ţări unde continuă să existe întrebări şi cred că aceste întrebări îşi pot primi răspunsurile'', a declarat Metsola pentru Agerpres într-un interviu organizat de European Newsroom pentru agenţiile implicate în acest proiect media european, la sediul PE din Bruxelles.
Bulgaria şi România doresc să devină membre ale spaţiului de liberă circulaţie, dar Austria şi Olanda au blocat o decizie pozitivă la Consiliul JAI din decembrie anul trecut, invocând drept motiv un control insuficient al fluxurilor de migranţi. În timp ce aderarea Bulgariei a fost blocată de Olanda şi Austria, în cazul României opoziţia a venit doar din partea Vienei.
2 Comentarii
Sa zicem ca prin absurd Austria aproaba intrarea Olanda se opune Bulgariei si Romania si Bulgaria sant la pachet 2in 1 pa in 2025 sar putea
Pana atunci trebuie sa adoptam de urgentă decizia UE de a legaliza căsătoriile și familia de același sex.UE a respins Obiecțiile înaintate de România.
O decizie a politicienilor noștri in acest sens ar scoate lumea in strada mai devreme ,e interesantă și poziția BOR